Profil

Centimetar od sreće

Marinko Koščec

Apokaliptična slika svijeta koja počinje u Parizu 1990. a završava nekih tridesetak godina kasnije uokvirena likom Rola koji povezuje četiri glavna lika romana.
5.18 €39.03 kn

Barkod: 9789531209076

Broj stranica: 294

Godina objavljivanja: 2008.

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 363 g

Kompleksna struktura, drama ljudskog i društvenog urušavanja, britki i pametni esejistički fragmenti, ritmična i gipka rečenica te užitak u pisanju koji je očit na svakoj stranici obećavaju čitateljski užitak i potvrđuju status jednog od vodećih proznih pisaca u Hrvatskoj.

Centimetar od sreće

Kroz stampedo slika iz njihovih života roman korača kroz sva opća mjesta naše svakodnevice i bliske nam budućnosti – konzumerizam, zagađenje, ekologiju, trgovinu ljudima, pornografiju, otuđenje, genetsku modifikaciju, glad, ptičju gripu, farmakologiju, korporativnu etiku…

Prizori ljudskog i društvenog propadanja, nevjerojatni obrati u životima njegovih likova – Rola, Kixa, Maše i Taše – njihovi krhki identiteti, skaradni postupci, seksualna i ljudska zastranjenja začinjeni su pripovjedačevim sarkazmom, ali i razumijevanjem.

Početna situacija u kojoj likovi zajedno studiraju, vole se i varaju, tijekom poslijediplomskog studija u inozemstvu, podsjeća na nabrijavanje motora na startu Formule 1, a onda kreće uznemirujući Tour de force u kojem naizmjenično pratimo njihove daljnje živote. S tim da degradacija njihove ljudskosti nije samo uznemirujuća nego je tako virtuozno opisana da je i uzbudljiva. Koščec nas dovodi na rub ponora, i nama se doista vrti u glavi dok ga pratimo na tom putu.

 

Marinko Koščec

Marinko Koščec rođen 1967. u Zagrebu, diplomirao je engleski i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je i doktorirao s radom Poetika Michela Houellebecqa. Naratološka, stilistička i kontekstualna studija opusa. Od siječnja 2000. zaposlen kao asistent, a od ožujka 2006. kao viši asistent na Katedri za francusku književnost Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta. Od 2008. do 2011. bio je i urednik beletristike u izdavačkoj kući SysPrint. Osim znanstvenih i publicističkih radova, te prijevoda s francuskog i engleskog, objavio je romana: Otok pod morem (1999.), Netko drugi (2001.; nagrada Meša Selimović za najbolji roman na bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jezičnom prostoru); Wonderland (2003.; nagrada V.B.Z. za najbolji neobjavljeni roman godine); To malo pijeska na dlanu (2005.), Centimetar od sreće (2008.), Četvrti čovjek (2011.) i U potrazi za početkom kruga (2016.)

Curabitur imperdiet ultricies libero

Curabitur ac ex sed nisi pulvinar aliquam. In consequat ultricies dui non maximus. Suspendisse vel ornare augue, ac interdum ex. Nam rutrum orci augue, a maximus lorem pellentesque vel. Sed fringilla accumsan dolor. Nunc nec ipsum vestibulum, aliquam lorem porta, auctor neque.

Saznajte više
×

Centimetar od sreće

Marinko Koščec

19.78 €149.03 kn
Dodajte u košaricu