Profil

39 dana lipnja

Teofil Pančić

Dirljiva, humoristična i duboko humana kronika jednog vremena i jednoga grada, putopis jednog prostora, prikaz jedne književno-kulturne scene.
7.83 €59.00 kn Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533133850

Broj stranica: 128

Godina objavljivanja: 2014.

Vrsta uveza: meki

Visina: 18 cm

Širina: 12.5 cm

Težina: 128 g

Pančić pokazuje kako je moguće u malom odsječku vremena zarezati u samu srž mentaliteta jednog prostora.

39 dana lipnja

Dnevnik je nastao tijekom rezidencijalnog boravka Teofila Pančića u Splitu, a ugledni pisac, kolumnist i novinar u “39 dana lipnja” piše na tragu dnevničkih zapisa Maxa Frischa. Njegovi zapisi tako se čitaju kao dirljiva, humoristična i duboko humana kronika jednog vremena i jednoga grada, putopis jednog prostora, prikaz jedne književno-kulturne scene.

Za razliku od brojnih kojima su potrebne godine da uhvate “strukturu osjećaja” jednog vremena i podneblja, Pančić pokazuje kako je to moguće u malom odsječku vremena, odnosno da vrijeme nije bitno da se zareže u samu srž mentaliteta jednog prostora. Pančićev splitski dnevnik protkan je upitnicima, sjećanjima, miniesejima kroz koje autor tematizira duboko intimna pitanja paralelno registrirajući, odnosno hvatajući se ukoštac s neuralgičnim točkam hrvatskog društva danas: od fašizma na ulicama do osvajanja prostora građanskih sloboda, pazeći da ne ispisuje pamflet a da gadni trenuci naše zbilje ne zasjene one čudesne trenutke svakodnevice i dokaze ljudskosti.

Teofil Pančić

Teofil Pančić rođen je 1965. u Skoplju. Petnaest godina je živio u Zagrebu. Kolumnist i kritičar tjednika “Vreme”, a od 1999. politički komentator Radija Slobodna Europa. Kritičke i analitičke tekstove objavljivao je u nizu listova i časopisa iz Srbije i sa ex-YU prostora (među kojima su “Naša Borba”, “Republika”, “Feral Tribune”, “Globus”, “Dani”, “Sarajevske sveske”, “Dnevnik”, “Nezavisni”, “Vojvodina”, “Pobjeda”, “Monitor” itd), kao i u publikacijama iz SAD-a, Rusije i više europskih zemalja. Objavio četrnaest autorskih knjiga. Živi u Zemunu i Novom Sadu.

Pored niza drugih priznanja, Pančić je u 2010. godini dobio nagradu “Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost. U obrazloženju nagrade Nezavisno udruženje novinara Srbije ističe Pančićevo dosljedno zastupanje progresivnih, demokratskih i anifašističkih stavova.

Moglo bi vas zanimati

×

39 dana lipnja

Teofil Pančić

7.83 €59.00 kn
Dodajte u košaricu