Profil

Terorist

John Updike

Bestseler New York Timesa.
Najprovokativniji roman jednog od najvećih američkih pisaca.
Roman koji donosi sve ono po čemu je autor poznat i cijenjen među čitateljima, kritičarima, ali i ostalim piscima.
13.14 €99.00 kn

Barkod: 9789533130699

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 228

Godina objavljivanja: 2009.

Prijevod: Borivoj Radaković

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 313 g

Najbolji angloamerički romanopisac današnjice.
Ian McEwan

Iznimno snažno i zapanjujuće književno djelo.
USA Today

Briljantno
Sunday Telegraph

Zastrašujuća priča možda i najboljeg romana nastalog na pozadini zbivanja 11. rujna.
People

Zapanjujuće i uzbudljivo… Roman koji bi trebao pročitati svatko koga zanima Amerika, terorizam i ozbiljna književnost.
Independent

Terorist

Riječ je o romanu koji donosi sve ono po čemu je Updike poznat i cijenjen među čitateljima, kritičarima, ali i ostalim piscima, a to je izbrušen stil, poetičnost, velika pažnja posvećena detaljima, psihološka iznijansiranost likova, zbog čega su ga neki uspoređivali s takvim stilistima kao što su Proust, Flaubert, Nabokov… Tu su i dalje neki od njegovih likova koje najbolje poznaje i nesentimentalno „ogoljava“, a riječ je o pripadnicima američkog srednjeg sloja i njihovim odnosima, razmišljanjima, dvojbama i nadama. No, roman ima i dodatnu dimenziju koja ga približava trileru, a otkriva se već u samom naslovu. Iako nije riječ o klasičnom trileru, ipak taj element unosi stanoviti “suspense” zbog čega bi mogao biti zanimljiv i čitateljima koji vole takvu vrstu romana. Uz to, budući da se bavi temom terorizma i na neki način književnim „odgovorom“ na događaje 11. rujna, roman je aktualan i relevantan i u tom smislu.

“Updikeov najuzbudljiviji i najpristupačniji roman proteklih desetljeća, a možda i najvrednija knjiga ljeta (2006.) za čitatelje koji žele nešto više od eskapističkog lakog štiva.”

“Updike se nije nimalo odrekao elemenata koji su obilježili njegove prethodne romane: briljantna pozornost posvećena pojedinostima, vješti stil pisanja, spoznaja da su život i ljudi neizmjerno složeni te spremnost da se iskreno progovori o smrti, rasi, seksu, klasi, novcu, starenju i Bogu.”

“U 74. godini slavni romanopisac John Updike napravio je radikalan zaokret i napisao triler. Roman Terorist plijeni čitateljevu pozornost do samoga kraja, tjerajući ga da sazna što će se dogoditi.”
USA Today

“Iznenađujuće suvremena priča o gimnazijalcu kojeg fanatična posvećenost islamu i protivljenje modernom životu pretvaraju u pijuna u mnogo većem sukobu između muslimanskog i kršćanskog svjetonazora, između istoka i zapada. Kroz njegov snažni glas Updike ujedno kritizira i američku civilizaciju.”
Time

“Najuspjeliji elementi romana su oni koji nas podsjećaju na to da nas nikakva opravdanja ne mogu osloboditi od povijesti, bez obzira na to koliko nesvjesni i pasivni spram nje bili. I da povijest, koja ruši carstva, ne priznaje nedužne i ne štedi nikoga.”

“Updike istražuje naše nastojanje da održimo središte svoga unutarnjeg svijeta dok smo istodobno izloženi najrevolucionarnijoj sili u povijesti – američkom kapitalizmu.”
The New York Times

“John Updike, kao i Salman Rushdie i Martin Amis, pokušava prikazati što se odvija u glavi potencijalnog terorista dok gleda u oči mogućih žrtava.”
The Guardian

 

 

John Updike

Sažeta obavijest o piscu:
Rođen 1932., umro 2009. Jedan je od najvećih suvremenih američkih književnika. Okušao se u gotovo svim književnim žanrovima, no najpoznatiji je po romanima koji su mu donijeli sve važnije američke književne nagrade. Napisao je više od dvadeset romana, od kojih su najznačajniji Kentaur, Parovi, Vještice iz Eastwicka, te osobito serija romana o Rabbitu Angstromu (Rabbit, Run; Rabbit Redux; Rabbit Is Rich; Rabbit At Rest i Rabbit Remembered). Za likove Updike nerijetko uzima pripadnike američkog srednjeg sloja, protestante čiji se životi odvijaju u manjim gradovima ili u gradskim predgrađima, a česte teme koje obrađuje su religija, seks, brak i smrt u njihovu uzajamnom prožimanju i prepletanju.
U Profilu su mu objavljena dva romana: Udaj se za mene i Gertruda i Klaudije.
Osim tih prijevoda, na hrvatski su mi prevedeni i Kentaur, Sajam u ubožnici, Povratak zeca, te zbirka Sedamdeset pjesama.

Moglo bi vas zanimati

×

Terorist

John Updike

13.14 €99.00 kn
Dodajte u košaricu