Profil

Knjiga za klikeraše

Zvonimir Šikić

Popularno znanstvena knjiga koja za širu publiku objašnjava matematičke zakonitosti u velikom rasponu tema – od obrazovanja, ekonomije i politike, do zakonodavstva i demokracije.
19.78 €149.03 kn

Barkod: 9789533137858

Broj stranica: 454

Godina objavljivanja: 2020.

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 578 g

Koja sve vrata knjiga otvara, ne možete ni pretpostaviti. Bilo da je čitate članak po članak ili kao cjelinu.
Željko Ivanković

Knjiga za klikeraše

Iza sasvim ozbiljnih naslova poglavlja poput „Što je i čemu služi obrazovanje“, „Što je demokracija“, „Država i vjera“, „Tko treba izdavati novac?“ ili „Zašto nam treba feminizam“ do onih zaigranih poput „Hrvatski izborni sustav i deve“, „Piketty ili Kako sam konačno shvatio Jane Austen“ i „Lijevo, desno, nigdje promatrača“ autor nam pokazuje na koji je način matematika svuda oko nas i kako nam ona pomaže da razumijemo sebe i druge.

Posebno želim podsjetiti čitatelja da se njezinoj višestrukoj zavodljivosti ne prepusti sasvim nego tek u pravoj mjeri. U obje verzije matematika je općenito, a i u ekonomiji, vrlo zavodljiva. U statističkoj verziji ilustrira to fraza ‘podatci sve govore’ (iako podatci, zapravo, ne govore ništa nego nešto natuca tek njihova interpretacija).

Matematičko-logičko modeliranje, s druge strane, najčešće je ispunjeno neočekivanim, iznenađujućim zaključcima, gotovo otkrićima, koji u trenutcima nalikuju prosvjetljenju. Ono lupanje dlanom po čelu, ono – kako se nisam sam sjetio. To je onaj ‘misterij’. Šikićeva knjiga obiluje tim dojmom, tom manirom.

Pretpostavljam da čitatelju Šikićevu knjigu nisam olakšao. Ili jesam? Knjiga možda i nije teška za čitanje. Ili jest (neki izvodi, osobito u matematičkom dijelu, nisu za dekoncentrirane, katkad zahtijevaju i opetovano čitanje). No koja sve vrata knjiga otvara, ne možete ni pretpostaviti. Bilo da je čitate članak po članak ili kao cjelinu.

Iz predgovora Željka Ivankovića

Zvonimir Šikić

Trenutno nema unesenog sadržaja za autora ovog izdanja.

Moglo bi vas zanimati

×

Knjiga za klikeraše

Zvonimir Šikić

19.78 €149.03 kn
Dodajte u košaricu