Profil

Jedino sjećanje Flore Banks

Emily Barr

Napeti triler o sedamnaestogodišnjoj djevojci koja od svoje desete godine nema kratkotrajno pamćenje.
13.14 €99.00 kn

Barkod: 9789533136349

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 232

Godina objavljivanja: 2018.

Prijevod: Dražen Čulić

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 305 g

Savršen roman za ljubitelje psiholoških trilera i priča o tinejdžerskim ljubavima. Sigurno će postati omiljeno štivo za plažu. Obećavamo.
Bustle

Jedino sjećanje Flore Banks

Gledam svoje ruke. Na jednoj od njih piše:
FLORA, budi hrabra!

Napeti triler o sedamnaestogodišnjoj djevojci koja od svoje desete godine nema kratkotrajno pamćenje. Sjeća se svojih roditelja, brata, najbolje prijateljice, ali što se dogodilo jučer, nema pojma. A onda je jednog dana poljubila dečka svoje najbolje prijateljice Paige i toga se sjeća i sutra. Uvjerena kako je on zaslužan što će joj se pamćenje vratiti, odluči poći za njim na Svalbard. Roditelji su joj odsutni jer je njezin brat u bolnici u Parizu, a uvjereni su kako su je ostavili s Paige. No, Paige se toliko naljutila da ju je ostavila samu u kući. Odlazak na Arktik otkrit će i Flori i čitateljima da nije sve onako kako se čini.
Flora je nepouzdani pripovjedač jer stalno mora istraživati tko je, gdje se nalazi, kamo ide i što joj se dogodilo. Neprestano piše po rukama podsjetnike koji će joj trebati kasnije, nosi prevelike kapute i sprema kamenčiće u džepove. Potpuno je očaravajuća njezina odlučnost da slijedi svoje snove i vodi život kakav bi većina ljudi smatrala nemogućim s obzirom na njezino stanje. Ona je istovremeno strašno nevina i naivna, što je čini osobito stvarnom. Ovo je roman o tajnama i lažima, ljubavi i gubitku, hrabrosti i izdajama. Iako se radnja romana vrti oko poljupca, ovo nije ljubavni roman, njegova napeta atmosfera odražava ledeni krajolik u kojem se većina radnje odvija, a ipak ovo je izvanredno dirljiva i originalna priča. Koliko roditelji utječu na život svoje djece, koliko su odlučni sve držati pod kontrolom i koliko slobode i samostalnosti pružiti djeci koja imaju određena psihička ili fizička ograničenja, neke su od tema nad kojima razmišljamo čitajući ovaj roman. S neočekivanim obratom na kraju knjige shvatit ćemo da je Flora, bez obzira na to što sve zaboravlja, vrlo iskrena i vjerodostna osoba.
Autorica je vrlo pažljivo gradila osobnosti u ovom romanu. Flora je hrabra i odlučna u želji da bude samostalna, ponekad izvodi nerealne zaključke, ali je osoba s kojom će se mladi lako indentificirati bez obzira na psihičko ograničenje. Njezin je brat brižan i silno je voli i ohrabruje bez obzira što je daleko od nje. Najbolja prijateljica Paige prava je nesigurna tinejdžerica kojoj je stalo do prijateljice i brine se za nju, ali kad Flora poljubi dečka s kojim je Paige upravo prekinula jer on odlazi u Norvešku, toliko se naljuti da ne želi s njom pričati. Florini su roditelji savršeno organizirani, brižni i pažljivi, ali sve vole imati pod kontrolom. I u tome ovaj roman postaje triler.

„Istinski dirljiv i originalan roman, priča o tajnama i lažima, ljubavi i gubitku koji će vas istodobno uspjeti rasplakati i uliti vam nadu… Ovo je prvi autoričin roman za mlade i hrabar je koliko i sama Flora.“
Daily Mail

„Flora se boji da nikada neće biti „normalna“, ali Barr pažljivo upliće nadu u ovu priču, navodeći nas na razmišljanje o tome što znači biti normalan.“
Publishers Weekly

 

Emily Barr

Trenutno nema unesenog sadržaja za autora ovog izdanja.

Moglo bi vas zanimati

×

Jedino sjećanje Flore Banks

Emily Barr

13.14 €99.00 kn
Dodajte u košaricu