-30 %
Profil

I onda se dogodilo

Ksenija Kušec

Zbirka priča za djecu nagrađivane hrvatske spisateljice.
Neobična i neobično zabavna...
11.81 €
8.27 €
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 8.27 €

Barkod: 9789533137926

Broj stranica: 136

Godina objavljivanja: 2020.

Vrsta uveza: meki

Dob: 6 +

Ilustracije: Hana Tintor

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 161 g

Priče su to koje se čitaju više puta, koje suočavaju svoje protagonist(ic)e s problemima koji, iako su dječji, ne znači da nisu ozbiljni i koje nipošto ne podcjenjuju inteligenciju i imaginaciju svojih malih (i velikih) čitateljica i čitatelja.
Kristian Novak

I onda se dogodilo

Micka je niska za svoje godine i smeta je da joj to svi stalno spominju, tome se smiju i daju joj savjete kako bi trebala više jesti pa će više i narasti. A onda jednog dana zbog svoje visine postaje junakinja.

Davor je odličan učenik koji se za prezentaciju o slonovima savršeno pripremio, ali je zaboravio poslati multimedijalni dokument na mail. I dok očajno pokušava dobiti ukućane koji bi mu pomogli, shvaća da je imao predrasude prema teti Sofiji, čistačici.

Slaven obožava sva vozila jer ne voli hodati. Često se u kući nađu skejtovi, role, bicikli, ali kad se pojave antigravitacijska vozila, čitav grad potpuno poludi za njima. No Slaven postupno shvaća kako ovisnost o tehnološki naprednim prijevoznim sredstvima izaziva novu vrstu opasnosti.

Jasna je na praznicima i uživa s mamom ići na njezin posao – naftnu bušotinu. A onda jednoga dana iz te bušotine nekontrolirano počinje izlaziti nafta u ogromnim količinama uzrokujući ekološku katastrofu i postaje jasno kako je filter koji Jasnin djed konstruira ključan za očuvanje okoliša.

Lili je često sama u kući, roditelji kasno dolaze s posla, a i kad su kod kuće, nitko s njom ne razgovara pa počinje nestajati – najprije joj nestane ruka, ali kad se osjeća posebno osamljeno, nestaje gotovo cijela. Začudo, to joj se nikad ne događa s bakom i prijateljima. Ipak, situacija se promijeni kad joj roditelji pročitaju dnevnik.

Svaka je od ovih pet priča pisana je u prvom licu, a autorica nam donosi nježnu, dirljivu i optimističnu priču o djetetu koje se suočava s ozbiljnim problemom, ali pronalazi način da izrazi svoj stav i osjećaje, izbori se za svoja prava i svoje mjesto u društvu.

Ksenija Kušec hvaljena je spisateljica koja vješto razvija priču oko nekog događaja, zabavno dočarava svakodnevne situacije, a iako se bavi teškim temama, s lakoćom i jednostavnošću pokazuje izlaz i ulijeva nadu, a njezini likovi sazrijevaju, upoznaju svijet oko sebe i postaju hrabriji i bolji ljudi.

U ove se krasne priče savršeno uklapaju izuzetne i zaigrane ilustracije sjajne ilustratorice Hane Tintor.

“Kušec je majstorica pisane riječi,  i priče za djecu i mlade, kao i njeni romani/priče za odrasle zrcalni su prikaz realnog života, i kako to kaže sama autorica „slika svijeta, ili su, slike mog svijeta“. (…) Zbirku priča prate i  odlične ilustracije Hane Tintor. Summa summarom svih priča je da unatoč teškoćama u koje upadaju sami ili su mi dane po principu želio ili ne želio, tvoje su, Kušec svojim likovima daje nadu i izlaz, i sve to na zabavan način. Još kraće, riječ je o čitkim, poučnim i zabavnim pričama.”
Just for This Feeling

Ksenija Kušec

Ksenija Kušec rođena je 1965. godine u Zagrebu. Diplomirala je na Muzičkoj Akademiji na odsjeku za duhače – saksofon i na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Dobila je prvu nagradu za kratku priču 2011. Književnog kruga Karlovac te drugu nagradu za kratku priču 2012. na natječaju Nađi uru za literaturu. Prva joj je knjiga izašla 2010. u izdanju Profila, zbirka priča za djecu Priče o sunčevu sustavu, a zatim su joj objavljene knjige: Reci mi sve, Janko i stroj za vrijeme, Sobe, Prozirna Lili, Opća opasnost.

Moglo bi vas zanimati

×

I onda se dogodilo

Ksenija Kušec

11.81 €
8.27 €
Dodajte u košaricu