Profil

Zovem se Lucy Barton

Elizabeth Strout

Dobitnica Pulitzerove nagrade i jedna od najcjenjenijih suvremenih američkih spisateljica unosi svu raskoš svog pripovjedačkog talenta u ovaj roman o majci i kćeri, o životima koji su im se dogodili i onima koje su možda mogle živjeti.
17.12 €128.99 kn

Barkod: 9789533139364

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 176

Godina objavljivanja: 2022.

Prijevod: Patricija Horvat

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 250 g

Tih, uzvišeno milosrdan roman o ljubavi, čežnji i otpornosti u neizrecivo razorenoj obitelji.
The Boston Globe

Toliko dobro da sam se ježila čitajući.
The Sunday Times

Božanstveno.
Ann Patchett

Mene kao spisateljicu ne zanima ‘dobro’ i ‘loše’, mene zanima maglovitost ljudskog iskustva i postojana nesavršenost naših života.
Elizabeth Strout

Zovem se Lucy Barton

Lucy Barton polako se oporavlja od operacije u njujorškoj bolnici. Njezina majka, s kojom dugi niz godina nije razgovarala, dolazi joj u posjet. Priče iz rodnoga grada Amgasha u Illinoisu naizgled ih povezuju, no kompleksnost njihova odnosa obilježila je cijeli Lucyn život: od bijega iz obiteljskog doma, želje da postane spisateljicom, do njezina braka i podizanja dviju kćeri.

„Dojmit će vas se i proganjati vas… Velik dio užitka u čitanju Lucy Barton proizlazi iz povezivanja nagovještaja i djelomičnih otkrivenja u toj nesentimentalnoj, ali neodoljivoj prozi, osobito kada počnete spoznavati prirodu veze u kojoj sve važno ostaje neizgovoreno… Strout slika nezaboravan, mučan portret siromaštva i zlostavljanja koji je to strašniji zbog suzdržanosti izraza. Romanom Zovem se Lucy Barton podsjeća nas na moć naših priča… i sposobnost da premostimo svoje uzburkane živote.“
Miami Herald

„Ovaj je roman suptilno moćan zahvaljujući Lucynoj nježnoj iskrenosti, složenu odnosu s mužem i višeslojnoj reakciji na majčine nedostatke… Roman Zovem se Lucy Barton – kao i sva druga proza Elizabeth Strout – složeniji je nego što se na prvi pogled čini te zbog toga i emocionalno uvjerljiviji.“
The San Francisco Chronicle

„U ovom sjajnom romanu nema ni mrvice sentimentalnosti. Umjesto toga, Zovem se Lucy Barton pomnim odabirom riječi i glasnom tišinom oslikava rijetko bogatu paletu osjećaja, od najmračnije patnje do – ‘Bila sam veoma sretna. O, bila sam sretna’ – jednostavne radosti.”
Claire Messud, The New York Times Book Review

„Spektakularno… Pametno i dosjetljivo na svaki mogući način. Istodobno knjiga o susprezanju i knjiga o velikoj otvorenosti i mudrosti… Elizabeth Strout u svakom trenutku moćno i veličanstveno vlada romanom.“
Lily King, The Washington Post

Elizabeth Strout

Elizabeth Strout američka je spisateljica rođena 1956. u Portlandu u saveznoj državi Maine. Diplomirala je engleski jezik na Bates Collegeu u Lewistonu, a na Syracuse University College of Law dobila je i diplomu iz prava. Kratko je radila kao pravnica prije nego što se preselila u New York gdje je počela raditi na Odsjeku za engleski jezik na Borough of Manhattan Community Collegeu. Objavljuje priče u brojnim časopisima, a dosad je objavila devet romana od kojih je roman Olive Kitteridge dobio Pulitzerovu nagradu za književnost.

Roman O, Williame! finalist je nagrade Booker 2022. godine.

Uz njega na hrvatski su prevedeni i romani Olive Kitteridge, Olive iznova, Amy i Isabelle te Zovem se Lucy Barton, svi u Profilovu izdanju.

Moglo bi vas zanimati

×

Zovem se Lucy Barton

Elizabeth Strout

17.12 €128.99 kn
Dodajte u košaricu