Profil

Nova odiseja

Patrick Kingsley

Priča o europskoj izbjegličkoj krizi.
Potresna knjiga o ljudskim sudbinama u najvećem egzodusu modernog doba.
15.79 €118.97 kn Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533135342

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 328

Godina objavljivanja: 2016.

Prijevod: Iva Karabič

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 430 g

U ovoj knjizi izbjeglička ruta opisana je iz perspektive migranata, a u njoj je uključeno i ono što im se događalo u Hrvatskoj.

Nova odiseja

Europa se suočava s najvećim migracijskim valom u novijoj povijesti, fenomenom koji će trajati godinama. Dramatični događaji na azijskom i afričkom kontinentu – ratovi, gladi, terorizam, represije, kriminal – natjerali su milijune ljudi da napuste svoje domove i potraže novi bolji život – u Europi.

Autor se osobito bavi tzv. balkanskom rutom te pripovijeda o tegobnom prolasku migranata iz Turske preko Egejskog mora do Grčke, potom kroz Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Austriju do Njemačke. 

Autor je pratio i neke individualne sudbine – od kojih su neke završile sretno, druge nesretno – vrlo detaljno opisujući sve teškoće i prepreke na koje migranti nailaze na putu, ali i njihove nade i tjeskobe. Progovara i o krijumčarima izbjeglica, birokratima na granicama, dobrim ljudima koji im pomažu, ali i o onima koji na njima zarađuju.
On izdvaja pojedinca iz mase, pa tom jedinstvenom novinarskom metodom snažno poziva sve one čitatelje koji su – dok se to događalo – mirno spavali u svom krevetu, da pomognu.

Patrick Kingsley

Mladi britanski novinar Patrick Kingsley našao se kao izvjestitelj londonskog Guardiana na Bliskom istoku kada je sve to počelo i izvještavao o nastanku te velike selidbe preko Sredozemlja u Europu. Da bi što bolje shvatio što se događa, proputovao je 17 zemalja iz kojih migranti dolaze, kroz koje prolaze i u kojima se žele smjestiti. Štoviše, odlučio je krenuti na put s njima pa je tako nastala Nova odiseja, jedinstvena knjiga napisana na temelju neposrednih iskustava, zapažanja i saznanja s migrantske rute. Kingsley priča priču o najvećem egzodusu modernog doba sa stanovišta individualnih sudionika te drame, istražujući i otkrivajući mnogo toga što je ostalo nezabilježeno u novinskim izvještajima. Knjiga na vješt način produbljuje čitateljevo razumijevanje razloga koji su natjerali ljude da krenu u tu opasnu potragu za sigurnošću i boljim životom, ali i motive onih koji od te nesreće zarađuju.

Moglo bi vas zanimati

×

Nova odiseja

Patrick Kingsley

15.79 €118.97 kn
Dodajte u košaricu