Profil

Smriti Halls i Steve Small

Smriti Halls nagrađivana je autorica dječjih knjiga koje kritičari iznimno hvale. Prvu je slikovnicu objavila 2012. godine i od tada niže uspješnicu za uspješnicom. Njezine su slikovnice prevedene na više od 30 jezika, od arapskog i afrikaansa do katalonskog i korejskog jezika.

Uz šaroliku postavu likova kao što su nestašna čudovišta i nezadovoljne guske, autorica istražuje odnose i identitete, osobno i politično, kako je to osjećati se u vlastitoj koži ‒ kao i u tuđoj. Njezine su priče dinamične, duhovite, ali i nježne. Uvijek su pune nade i srčanosti te se obraćaju djetetu koje leži u svima nama. Hrvatsku publiku osvojila je slikovnicom Tu sam, uz tebe koja je odmah nakon objavljivanja prema prodaji dječjih slikovnica u knjižarama zauzela prvo mjesto i još se mjesecima zadržala na njemu.

Trenutačno se uz spisateljski rad bavi i poučavanjem u najvećoj britanskoj dobrotvornoj organizaciji BookTrust koja pokušava djeci približiti čitanje i omogućava bolju dostupnost knjiga.  

Steve Small dizajner je i ilustrator te redatelj animiranih filmova u studiju za animaciju StudioAKA. Smatra se pravim sretnikom jer je imao prilike raditi na brojnim zanimljivim projektima, a animacija ga i dalje jednako fascinira kao i kad je bio dijete i prvi put gledao Disneyjeve crtiće. No njegova su velika i posebna strast i ljubav – knjige. Small smatra da su slikovnice, iako se ne kreću i ne ispuštaju zvukove kao animacije koje radi u crtićima, i dalje jedan od najboljih načina na koji priča može oživjeti u našoj mašti.

Prvi se put odvažio upustiti u ilustriranje slikovnice i to baš Tu sam, uz tebe. Uz to što je silno uživao u tome, konačni rezultat učinio ga je izuzetno zadovoljnim i ponosnim, a ubrzo je uslijedio i jednako šarmantan i razigran nastavak I ja sam tu, uz vas. Njegov posebni stil ilustriranja, koji ne samo da prati priču Smriti Halls nego i donosi dodatnu priču u šaljivim prizorima, stekao je brojne poklonike diljem svijeta koji obožavaju čitati i gledati dogodovštine Mede, Vjeverca, a odnedavno i Koke.