Profil

Mariajo Ilustrajo (Mariajosé Gajate Molina)

Mariajosé Gajate Molina, koja stvara svoja djela pod pseudonimom Mariajo Ilustrajo, rođena je u Madridu gdje je završila studij ilustracije na Umjetničkoj školi Arte 10. Od tada se bavi ilustriranjem kao slobodna umjetnica te radi projekte za širok spektar klijenata. Nekoliko godina nakon završetka studija preselila se u Bath gdje je studirala grafičku komunikaciju na Sveučilištu Bath Spa. Vjeruje da učenje nikada ne prestaje, stoga je odlučila studirati i na Sveučilištu Anglia Ruskin kako bi postala magistrica ilustracije dječjih knjiga. Oduvijek joj je bio san da postane autorica, odnosno ilustratorica dječjih knjiga, a sa svojom prvom slikovnicom Poplava, koja je nagrađena i prije negoli što je objavljena, Mariajo taj san počinje živjeti.

Prvijencem Poplava osvojila je nagradu New Talent Overall Winner na dodjeli World Illustration Awards 2020. godine, a ta je slikovnica bila i na popisu finalista za Bologna Children’s Book Fair Exhibition 2021. kao i za Nami Concours 2021. godine. World Illustration Awards popularno je natjecanje koje organizira The Association of Illustrators (AOI), u partnerstvu s Directory of Illustration. Međunarodno povjerenstvo odabralo je Mariajo Ilustrajo i Amber Vittoriju između više od 4300 prijava iz 79 zemalja, nakon što su odgovorile na temu „Budite ambiciozni, budite viđeni i budite slavljeni“. Na dodjeli nagrada proglašeni su i pobjednici u svakoj od 10 kategorija koje uključuju oglašavanje, uredništvo, izdavaštvo dječjih knjiga, dizajn te proizvode i ambalažu.

Ilustrajo za sebe kaže da voli eksperimentirati s mnoštvom materijala i zaprljati ruke, ali i koristiti računalo u stvaranju ilustracija. Svoju maštu potpiruje istražujući nove načine rada, učeći od raznih ljudi i otkrivajući nova mjesta. Svaki je projekt drugačiji i iz njega uči. Najveće nadahnuće uvijek su joj bila putovanja diljem svijeta i upoznavanje drugih kultura, krajolika i gastronomskih običaja. Voli skicirati i tako uhvatiti svijet oko sebe, a u svom se radu služi kombinacijom tehnika; crno-bijelim akrilnim tušem, grafitom, dok određene nijanse boja dodaje naknadno u Photoshopu.

 Mariajo Ilustrajo podrijetlom je iz Španjolske, a zadnjih osam godina živi i radi u Velikoj Britaniji.

© za fotografiju autorice: Lou Abercrombie