-20 %
Profil

Crvena voda

Jurica Pavičić

"Prix Mystère de la critique", nagrada kritike za najbolji strani krimić 2022.
"Grand Prix de Littérature Policière" za najbolji strani krimić u 2021.
"Le Point du Polar européen" za najbolji kriminalistički roman europskog autora napisan na francuskom ili preveden na francuski jezik.
Nagrada francuskog mjesečnika za kulturu "Transfuge" za najbolji strani krimić.
Nagrade "Fric" i "Ksaver Šandor Gjalski".
13.14 €
10.51 €
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 10.51 €

Barkod: 9789533136011

Broj stranica: 348

Godina objavljivanja: 2017.

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 398 g

Priča o jednoj obiteljskoj tragediji i potrazi za odgovorima kao priča o Hrvatskoj i traumama društva tijekom triju desetljeća.

Crvena voda

Jedne rujanske subote 1989., nakon ribarske fešte u malom mjestu na dalmatinskoj obali, nestane sedamnaestogodišnja djevojka. Policijska potraga ne daje nikakve rezultate, a okolna politička zbivanja – pad jednog sistema, društvene promjene i rat – zasjene nestanak djevojke. Jedini koji je i dalje traže njezina su najbliža obitelj: otac, majka i brat blizanac.

Crvena voda Jurice Pavičića djelo je koje se proteže tijekom 27 godina, a u njemu se prati daljnji usud ljudi uključenih u potragu, od ukućana, preko osumnjičenih pa do inspektora jugoslavenske milicije.

Priča o jednoj obiteljskoj tragediji i potrazi za odgovorima, kroz njihove sudbine, postaje i priča o Hrvatskoj i traumama društva tijekom triju desetljeća. Roman “Crvena voda” maestralan je roman važnog autora koji dublje od ijednog hrvatskog pisca zalazi u mračna mjesta i trula tkiva hrvatske zbilje posljednjih desetljeća, dajući dijagnozu i kritičko ogledalo onoga što smo kao društvo postali.

„Crvena voda je prvoklasni krimić u kojem se napeta potraga za mišćanskom ljepoticom isprepliće s povijesnom dramom jedne zemlje i njenih ljudi.“
Emir Imamović Pirke, Radio Slobodna Europa

„Rijetko je kada Pavičić pristupao građenju romana ovako ambiciozno, već i po vremenskom zahvatu od sutona osamdesetih pa do naših dana… savršena protočnost, logična narativna utemeljenost, besprijekorna karakterizacija…“
Teofil Pančić, Globus

„Crvena voda je ne samo kompozicijski najsloženiji, nego i u ljudskom i svim drugim smislovima najsloženiji Pavičićev roman. Pavičić je njima visoko podignuo ljestvicu ne samo sebi, nego i svim drugim piscima koji kroz žanrovsku matricu provlače interes za stvarnosne teme…. Sjajan i jeziv triler, ali i velika priča iz malog Mista!“
Jagna Pogačnik, Express

Jurica Pavičić

Jurica Pavičić rođen je 1965. u Splitu gdje i danas živi. Od 1989. radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina (Slobodna Dalmacija, Vijenac, Zarez, Nedjeljna Dalmacija, Jutarnji list…). Dobitnik je najznačajnijih hrvatskih priznanja za novinarstvo i filmsku kritiku. Novinarski rad Jurice Pavičića neodvojiv je od književnoga, a stalni su mu motivi istraživanje sudbine pojedinca i društva u tranziciji te funkcioniranje obitelji u mediteranskom društvu. Kao književnik debitirao je 1997. socijalnim trilerom Ovce od gipsa, po kojem je snimljen film Vinka Brešana Svjedoci, uvršten u konkurenciju Berlinskog filmskog festivala gdje je nagrađen i ekumenskom nagradom. Jurica Pavičić za scenarij je nagrađen Velikom zlatnom arenom festivala u Puli. Uslijedili su romani: Nedjeljni prijatelj, Minuta 88, Kuća njene majke, Crvenkapica, Žena s drugog kata, Crvena voda; zbirke priča Patrola na cesti i Brod u dvorištu te zbirka izabranih priča Skupljač zmija. Po naslovnoj priči zbirke Patrola na cesti snimljena je i kriminalistička miniserija u režiji Zvonimira Jurića koja je na Pulskom filmskom festivalu dobila nagradu za najbolju hrvatsku dramsku seriju (žiri Kratka Pula i žiri Fedeora). Roman Crvena voda ušao je u finale književnih nagrada tportala i Meša Selimović za najbolji roman u 2017. te je dobitnik Nagrade Ksaver Šandor Gjalski za najbolju prozu. Autor je i više publicističkih knjiga od kojih je u izdanju Profila objavljena Knjiga o jugu.

Moglo bi vas zanimati

×

Crvena voda

Jurica Pavičić

13.14 €
10.51 €
Dodajte u košaricu