Profil

Zločesti tekstovi

Slobodan Prosperov Novak

Najzanimljivije kritičke i polemičke intervencije Slobodana Prosperova Novaka u prostor hrvatskoga književnog života.
6.50 €48.97 kn Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533191805

Broj stranica: 240

Godina objavljivanja: 2011.

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 271 g

Zločesti tekstovi

Povjesničar književnosti prepoznatljiv po svojem vehementnom autorskom stilu, dobro zna kako su u maloj književnosti najbolje literarne stranice često pisane upravo u polemičkom diskursu.

Svojom polemičnošću Novak je uvijek unosio nemir u hrvatski javni život i uzbuđivao duhove. U gotovo četiri desetljeća bavljenja književnošću i javnog djelovanja vodio je brojne polemike. Premda obuhvaća tek dio autorovih polemika, knjiga Zločesti tekstovi ima obilježja duhovne autobiografije, svojevrsnog vremeplova sporenja oko najrazličitijih tema: od metodičarske uzurpacije sveučilišta do pitanja navodnog srpstva Dubrovnika, od sukoba oko Svjetskog kongresa PEN-a u Dubrovniku do autorova govora u Münchenu, od uloge Bosne u povijesti hrvatske književnosti do izbacivanja autora s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Knjiga se bavi temama gluposti kao pokretačke poluge hrvatskih javnih zbivanja, uzurpacijom demokracije, svećeničkom pederastijom, plagiranjem, provincijalizmom i snižavanjem vrijednosnih kriterija.

Slobodan Prosperov Novak

Slobodan Prosperov Novak rođen u Beogradu 1951., hrvatski povjesničar književnosti, komparatist, novinar, političar, teatrolog. Djetinjstvo je proveo u Dubrovniku, a diplomirao komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te magistrirao i doktorirao na istom. Radio je kao novinar »Vjesnika u srijedu«, zatim kao asistent Instituta za književnost i teatrologiju HAZU, asistent je i docent te redoviti profesor na Katedri za stariju hrvatsku književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Predavao je i na Institutu za slavensku filologiju Sveučilišta u Rimu, a od 1990. do 1992. i pomoćnik je ministra prosvjete, kulture i športa Republike Hrvatske. 1998. osnovao je Mediteranski institut »Grga Novak« na Hvaru, gdje je i do danas ravnatelj. Od 2001. kao gostujući profesor predaje južnoslavensku filologiju na Odsjeku za slavistiku Sveučilišta Yale u New Havenu (SAD); od 2004. redoviti je profesor hrvatske književnosti na Filozofskome fakultetu u Splitu, a od 2010. redoviti je profesor hrvatske i svjetske književnosti na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Od 1990. do 1992. bio je predsjednik Vijeća Dubrovačkih ljetnih igara, a 2000. i ravnatelj Igara. Priredio je brojna izdanja hrvatskih pisaca, autor je niza sveučilišnih i školskih hrestomatija, a ostvario je i niz multimedijalnih projekata, također autor je i nekoliko scenarija za dokumentarne filmove.

Moglo bi vas zanimati

×

Zločesti tekstovi

Slobodan Prosperov Novak

6.50 €48.97 kn
Dodajte u košaricu