Profil

Zločesti tekstovi

Slobodan Prosperov Novak

Najzanimljivije kritičke i polemičke intervencije Slobodana Prosperova Novaka u prostor hrvatskoga književnog života.
6.50 €48.97 kn

Barkod: 9789533191805

Broj stranica: 240

Godina objavljivanja: 2011.

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 271 g

Zločesti tekstovi

Povjesničar književnosti prepoznatljiv po svojem vehementnom autorskom stilu, dobro zna kako su u maloj književnosti najbolje literarne stranice često pisane upravo u polemičkom diskursu.

Svojom polemičnošću Novak je uvijek unosio nemir u hrvatski javni život i uzbuđivao duhove. U gotovo četiri desetljeća bavljenja književnošću i javnog djelovanja vodio je brojne polemike. Premda obuhvaća tek dio autorovih polemika, knjiga Zločesti tekstovi ima obilježja duhovne autobiografije, svojevrsnog vremeplova sporenja oko najrazličitijih tema: od metodičarske uzurpacije sveučilišta do pitanja navodnog srpstva Dubrovnika, od sukoba oko Svjetskog kongresa PEN-a u Dubrovniku do autorova govora u Münchenu, od uloge Bosne u povijesti hrvatske književnosti do izbacivanja autora s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Knjiga se bavi temama gluposti kao pokretačke poluge hrvatskih javnih zbivanja, uzurpacijom demokracije, svećeničkom pederastijom, plagiranjem, provincijalizmom i snižavanjem vrijednosnih kriterija.

Slobodan Prosperov Novak

Slobodan Prosperov Novak rođen u Beogradu 1951., hrvatski povjesničar književnosti, komparatist, novinar, političar, teatrolog. Djetinjstvo je proveo u Dubrovniku, a diplomirao komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te magistrirao i doktorirao na istom. Radio je kao novinar »Vjesnika u srijedu«, zatim kao asistent Instituta za književnost i teatrologiju HAZU, asistent je i docent te redoviti profesor na Katedri za stariju hrvatsku književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Predavao je i na Institutu za slavensku filologiju Sveučilišta u Rimu, a od 1990. do 1992. i pomoćnik je ministra prosvjete, kulture i športa Republike Hrvatske. 1998. osnovao je Mediteranski institut »Grga Novak« na Hvaru, gdje je i do danas ravnatelj. Od 2001. kao gostujući profesor predaje južnoslavensku filologiju na Odsjeku za slavistiku Sveučilišta Yale u New Havenu (SAD); od 2004. redoviti je profesor hrvatske književnosti na Filozofskome fakultetu u Splitu, a od 2010. redoviti je profesor hrvatske i svjetske književnosti na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Od 1990. do 1992. bio je predsjednik Vijeća Dubrovačkih ljetnih igara, a 2000. i ravnatelj Igara. Priredio je brojna izdanja hrvatskih pisaca, autor je niza sveučilišnih i školskih hrestomatija, a ostvario je i niz multimedijalnih projekata, također autor je i nekoliko scenarija za dokumentarne filmove.

Curabitur imperdiet ultricies libero

Curabitur ac ex sed nisi pulvinar aliquam. In consequat ultricies dui non maximus. Suspendisse vel ornare augue, ac interdum ex. Nam rutrum orci augue, a maximus lorem pellentesque vel. Sed fringilla accumsan dolor. Nunc nec ipsum vestibulum, aliquam lorem porta, auctor neque.

Saznajte više
×

Zločesti tekstovi

Slobodan Prosperov Novak

19.78 €149.03 kn
Dodajte u košaricu