Profil

Večernja zvijezda

Alan Hollinghurst

Sjajan roman dobitnika nagrade "Booker" za roman "Linija ljepote".
13.14 €99.00 kn

Barkod: 9789531209137

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 512

Godina objavljivanja: 2008.

Prijevod: Petra Mrduljaš

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 611 g

Nedoličan, sjetan, seksualno i intelektualno potentan roman…
Sunday Times

Priča nabijena osjećajima… prelijepo sročena proza.
Newsday

Hollinghurst je uspio sam sebe nadmašiti širokogrudnošću, dubinom karakterizacije i snagom opisa.
Vogue

Večernja zvijezda

Edward Manners, nezadovoljni tridesettrogodišnjak, bježi u jedan flamanski grad u potrazi za novim životom. Gotovo se odmah zaljubljuje u sedamnaestogodišnjeg Luca i upoznaje sumračan svijet belgijskog slikara Edgarda Orsta iz 1890-ih.

Ovaj roman može se čitati kao minijaturni “U potrazi za izgubljenim vremenom”. Ili kao proširena “Smrt u Veneciji” ili kao homoseksualna “Lolita”. Nevjerojatno je ugodno štivo, prepuno duhovitosti i poezije, koji su upotrijebljeni osjećajno i precizno.

Hollinghurst je dovoljno vješt da jednako živopisno može dočarati nijanse boje na oblačnom nebu i osjet tuđeg jezika u ustima svog junaka. A oboje opisuje istančanom, muzikalnom prozom. Kontrast između života Edwardova učenog, pedantnog uma i njegova potrebitog, uvijek spremnog tijela jest sveprožimajuća, nikada eksplicitna šala koja prožima ovaj roman.

“Večernja zvijezda’ ima osebujno ozračje sastavljeno od veličanstvene raskoši fin de sièclea s kraja 19. stoljeća i prljave tjelesnosti fin de sièclea s početka 20. stoljeća, s velikodušnim prstohvatom pravog humora.”
Sunday Times

“Večernja zvijezda’ izrazito je životan roman. Ono što mu daje dubinu jest žar, duhovitost, senzualna izravnost i sjetna inteligencija.”
Times Literary Supplement

 

Alan Hollinghurst

Alan Hollinghurst rođen je 1954. u Gloucestershireu. Studirao je pa predavao engleski jezik na Oxfordskom sveučilištu. Nekoliko je godina bio zamjenik urednika The Times Literary Supplementa. Dobitnik je nagrada Somerset Maugham Award i James Tait Black Memorial Prize za prozu, a 1994. ušao je u najuži izbor za nagradu Booker s romanom “Večernja zvijezda”. Godine 1993. književni ga je časopis Granta proglasio jednim od najboljih mladih britanskih pisaca. Alan Hollinghurst autor je i romana “The Swimming-Pool Library” i “The Spell”, a njegov roman “Linija ljepote” (objavljen također u Profilovu izdanju) dobitnik je nagrade Man Booker 2004. godine. “Dijete stranca” njegov je peti roman.

Moglo bi vas zanimati

×

Večernja zvijezda

Alan Hollinghurst

13.14 €99.00 kn
Dodajte u košaricu