Profil

Uljanice i duhovi (tvrdi uvez)

Zoran Kravar

Intelektualna autobiografija pisana naizgled lakim beletrističkim stilom.
13.14 €99.00 kn Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789537701314

Broj stranica: 314

Godina objavljivanja: 2009.

Vrsta uveza: tvrdi

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 430 g

Knjiga ima lakoću i šarm autobiografskog ispovijedanja, ali istodobno svjedoči o kompleksnom duhovnom svijetu jednog od naših vodećih intelektualaca.

Uljanice i duhovi (tvrdi uvez)

Zorana Kravara poznajemo prije svega po njegovim književnoznanstvenim tekstovima; on je prominentni proučavatelj književnog baroka i teoretičar stiha; u novije vrijeme bavio se i svjetonazorskim kompleksima u europskoj umjetnosti i filozofiji (autor je studija o antimodernizmu). Ova je knjiga, međutim, nešto posve novo u njegovu opusu; ona je svojevrsna autobiografija u kojoj ćemo naći podatke o piščevu djetinjstvu, o gradovima u kojima je živio, poslovima koje je obavljao, o hobijima…

Pripovijedanje je živo, plastično, beletrizirano, lišeno znanstvene distance i depersonaliziranosti karakteristične za znanstveni diskurs. Istodobno, “Uljanice i duhovi” vrhunska su intelektualistička proza jer Kravar u naizgled laki beletristički stil upliće prisjećanja i komentare knjiga koje je pročitao (ima tu klasika svjetske i hrvatske literature, ali i trivijalaca poput Dana Browna), bavi se glazbenim temama otkrivajući tako svoju veliku pasiju, hrabro povezuje filozofske sustave, osvrće se na naslove iz fizike i prirodnih znanosti.

Ova je knjiga doista svojevrsna intelektualna autobiografija: ona ima lakoću i šarm autobiografskog ispovijedanja, ali istodobno svjedoči o kompleksnom duhovnom svijetu jednog od naših vodećih intelektualaca.

Zoran Kravar

Akademik Zoran Kravar (1948. – 2013.) književni povjesničar, teoretičar i esejist. Doktorsku tezu obranio je 1977. godine, a 1984. izabran je u zvanje redovnog profesora na Odsjeku za komprativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Kao stipendist Humboldtove zaklade boravio je na sveučilištima u Konstanzu i u Bonnu, a kao gostujući profesor predavao je na Sveučilištu u Münsteru. Prvo područje njegovog znanstvenog interesa bio je književni barok i njegove pojave u hrvatskoj književnosti. Već je prvim tekstovima, sabranim u knjizi Studije o hrvatskom književnom baroku (1977.), skrenuo pozornost stručne javnosti, a njegovi radovi značajno su utjecali na prevrednovanje tog razdoblja, uzdrmavši dotadašnje ustaljene predodžbe. Potom se intenzivno posvetio teoriji stiha i povijesti hrvatske versifikacije, iz čega su proizašle i knjige Tema ‘stih’ i Stih i kontekst, da bi zadnjih 15-ak godina znanstvenog rada fokus usmjerio na antimodernističke tendencije u filozofiji i književnosti, što tematizira u knjigama Književni protusvjetovi (napisane zajedno s Nikolom Batušićem i Viktorom Žmegačem), Antimodernizam, Svjetonazorski separei, a u knjizi Kad je svijet bio mlad se bavio tzv. visokom fantastikom i njezinom svjetonazornom pozadinom.
Uljanice i duhovi njegova su intelektualna autobiografija.

Moglo bi vas zanimati

×

Uljanice i duhovi (tvrdi uvez)

Zoran Kravar

13.14 €99.00 kn
Dodajte u košaricu