Profil

Trinitas

Ivan Supek

Humanistička oporuka intelektualnog velikana.
19.78 €149.03 kn Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533191515

Broj stranica: 326

Godina objavljivanja: 2010.

Vrsta uveza: tvrdi

Visina: 24 cm

Širina: 15.5 cm

Težina: 549 g

Trinitas će jedne provocirati svojom utopijom, a druge poglavito odnosom prema Crkvi i uopće religiji te ocjenom mnogih uglednika.

Trinitas

“Problem nije primarno u tome, iako je i to važno, jesu li znanstvenici dobri, zli ili ravnodušni, nego djeluju li u njihovu istraživanju moralna načela. Očito je etički irelevantno hoće li kemičar pronaći ovakvu ili onakvu strukturu molekule. Međutim, otkrivati istinu bez obzira na dogme, paradigme, autoritete i vlastiti udes, jedan je od najdubljih moralnih imperativa.”

Ova je knjiga svojevrsna oporuka Ivana Supeka (1915. – 2007.), istinskog velikana među hrvatskim intelektualcima, koji je djelovao i promišljao svjetski. I u svojim posljednjim ogledima taj protivnik determinizma piše o prožimanju kvantne teorije i umjetnosti, a kao promicatelj razoružanja, zaštite prirode i socijalne pravde iznosi načela i predlaže postupke, od makroregionalizacije do jačanja amaterizma, kako bi se preobrazio globalni poredak i spriječila apokalipsa.

Naime, “nije više dovoljno samo iznijeti sve promašaje neoliberalne doktrine, kojoj jamačno otkucavaju posljednji trenuci, nego treba sve dobro iznova promisliti i ocrtati novo viđenje svijeta sigurnosti, slobode i pravde. Taj se epohalni pothvat može poduzeti jedino kroz jedinstvo filozofije, znanosti i umjetnosti – trinitasa naše duhovnosti i čovječnosti, naravno, uz sudjelovanje svih ljudi dobre volje.”

Supek se i u desetom desetljeću svojega života potvrdio kao kozmopolitski humanist i enfant terrible hrvatske intelektualne scene. 

Ivan Supek

Romanopisac, dramski autor, fizičar i filozof Ivan Supek (1915. – 2007.), pučku školu i gimnaziju završio je u Zagrebu. Matematiku, fiziku i filozofiju studirao je u Zürichu, Parizu, Zagrebu i Leipzigu, gdje je stekao doktorat znanosti i radio kao asistent glasovitog fizičara Wernera Heisenberga. U ožujku 1941. uhitio ga je Gestapo, ali je spašen Heisenbergovim posredovanjem. Od 1943. do 1945. Supek sudjeluje u NOB-u, a nakon rata pa sve do odlaska u mirovinu 1985. radi kao profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Bio je utemeljitelj Instituta Ruđera Boškovića, rektor Zagrebačkog sveučilišta (1969. – 1972.) i inicijator osnivanja Inter-univerzitetskog centra (IUC) u Dubrovniku. Godine 1958. isključen je iz Instituta zbog protivljenja pokušaju Savezne komisije za nuklearnu energiju da u Vinči proizvede atomsku bombu. Bio je dugogodišnji je urednik časopisa Encyclopaedia Moderna i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Osim plodnog književnog rada, objavio je oko stotinu naslova iz teorijske fizike i filozofije, a za svoj humanizam i mirotvorni rad dobio je više međunarodnih priznanja.

Moglo bi vas zanimati

×

Trinitas

Ivan Supek

19.78 €149.03 kn
Dodajte u košaricu