Profil

Topovsko meso

Pavle Kalinić

Zanimljivo i snažno književno svjedočanstvo o traumatičnom iskustvu naraštaja devedesetih.
2.52 €18.99 kn

Barkod: 9789533130071

Broj stranica: 750

Godina objavljivanja: 2009.

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 873 g

Osnovna je vrijednost Kalinićeva pripovijedanja dojam autentičnosti koju nam sugerira njegov ponešto grub, sirov, robustan pripovjedački stil.
Velimir Visković

Topovsko meso

Iako je možda široj javnosti poznatiji po svojim analitičkim tekstovima i političkoj djelatnosti, Pavle Kalinić autor je i četiriju proznih djela, dvaju romana (Ni pukovnik ni pokajnik i Requiem za jednu mladost, moju baku i SAD) te dviju zbirki priča (Pušači vremena i Prtljaga). A upravo su u ovoj knjizi, prvi put, objedinjeni svi ti njegovi prozni tekstovi.

Na tematski okvir Kalinićeve proze možda najbolje upućuje sam naslov knjige. Gotovo u potpunosti ona je posvećena likovima društvenih autsajdera: vojnicima, ratnim veteranima, invalidima, bivšim robijašima, emigrantima, ovisnicima o drogama…, a njezinoj uvjerljivosti pridonosi i hard boiled pripovjedački stil. Kalinićeva proza, u svakom slučaju, predstavlja „zanimljivo i snažno književno svjedočanstvo o traumatičnom iskustvu naraštaja devedesetih”.

„Osnovna je vrijednost Kalinićeva pripovijedanja dojam autentičnosti koju nam sugerira njegov ponešto grub, sirov, robustan pripovjedački stil. U njegovoj naraciji dominiraju dijalozi i opisi akcije, bez previše „pimplanja” s opisima ugođaja i psihičkih stanja likova. U tome se prepoznaje i utjecaj novinarskog i publicističkog iskustva Kalinićeva.“
Velimir Visković

Pavle Kalinić

Pavle Kalinić rođen je u Zadru 1959., hrvatski je političar i književnik. Diplomirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu 1982. te kasnije na istom fakultetu stječe titulu magistra znanosti s područja međunarodnih odnosa. Doktorirao je 2012. s disertacijom Politika administracije G. W. Busha i islamski terorizam. Pokrenuo je 1989. prvi neovisni časopis u Republici Hrvatskoj, Fokus, koji je izlazio do kraja 1990. godine, sudjelovao je u Domovinskom ratu kao dragovoljac. Radi u Hrvatskom helsinškom odboru za ljudska prava (1994./95.), dvije godine kasnije izabran je za zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, na parlamentarnim izborima 2000. godine izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru. također piše kolumne za novine (Vjesnik, Slobodna Dalmacija, Obzor, Zadarski regional, Zarez i Vijenac), internetske portale (Iskon, Z-net, T-portal) i predgovore za razne knjige, kao što su Tony Blair: Treći put, Tariq Ali: Sukob fundamentalizama, Hans Blix: Razoružavanje Iraka, Noam Chomsky: Kobno trojstvo: SAD, Izrael i Palestinci.
Autor je više proznih i publicističkih knjiga

Curabitur imperdiet ultricies libero

Curabitur ac ex sed nisi pulvinar aliquam. In consequat ultricies dui non maximus. Suspendisse vel ornare augue, ac interdum ex. Nam rutrum orci augue, a maximus lorem pellentesque vel. Sed fringilla accumsan dolor. Nunc nec ipsum vestibulum, aliquam lorem porta, auctor neque.

Saznajte više
×

Topovsko meso

Pavle Kalinić

19.78 €149.03 kn
Dodajte u košaricu