Profil

Tito u Vatikanu

Silvije Tomašević

Stepinčev progonitelj kod pape Pavla VI.
Dugogodišnji dopisnik brojnih hrvatskih medija iz Rima, podsjeća na prvi i jedini boravak Josipa Broza u Vatikanu.
13.14 €99.00 kn

Barkod: 9789533192291

Broj stranica: 119

Godina objavljivanja: 2011.

Vrsta uveza: meki

Visina: 23.5 cm

Širina: 16.5 cm

Težina: 241 g

Razgovor pape Pavla VI. i maršala Tita trajao je čak 75 minuta, što je bilo više negoli s bilo kojim državnikom koji je do tada bio u Vatikanu.

Tito u Vatikanu

Tada je prvi put šef neke socijalističke države službeno posjetio Svetu Stolicu, u ožujku 1971. godine, a i danas mnogima u Vatikanu nije drago što je papa Pavao VI. primio onoga tko je dao zatvoriti kardinala Alojzija Stepinca.

U mozaičnoj knjizi “Tito u Vatikanu” iznose se i detalji o tome kako se u Vatikanu gledalo na Tita, komunizam, Jugoslaviju i Hrvatsku. Tomašević ne govori samo o Titovu posjetu Svetoj Stolici nego – na temelju uglavnom talijanskih knjiga, lista L’ Osservatore Romano i razgovora s kardinalom Silvijem Oddijem, monsinjorom Milanom Simčićem i drugima – priču publicistički širi na posljednjih sedamdesetak godina 20. stoljeća. Dotiče se suđenja nadbiskupu Stepincu, stradanja biskupa i svećenika u drugim socijalističkim državama, lažnih svjedočenja špijuna na kojima se gradio napad na papu Pija XII., iznenađujućeg posjeta Cvijetina Mijatovića, predsjednika Predsjedništva SFRJ, papi Ivanu Pavlu II., itd.

Susret Tita kao šefa socijalističke države i Pape kao suverena vatikanske države i poglavara najveće vjerske zajednice u svijetu imao je te 1971. godine povijesno značenje.

 

Silvije Tomašević

Silvije Tomašević, (1949), dugogodišnji je novinar, od 1970. godine dopisnik Večernjeg lista iz Rijeke, zatim iz Slavonskog Broda. Od 1975. je u redakciji Vjesnika u Zagrebu, novinar u unutarnjoj politici, urednik više rubrika. S položaja urednika vanjske politike kao dopisnik Vjesnika i Večernjeg lista iz Italije i Vatikana odlazi 1984. u Rim, gdje živi i danas. Od 1990. je dopisnik Slobodne Dalmacije iz Rima i Vatikana, kasnijih godina se javljao za hrvatski radio i televiziju (HRT), zatim za HINU, Novu TV, za britanski radio BBC i njemački radio Deutsche Welle. U Rimu radio je od 1992. do 2006. godine na radiju RAI International, te se javljao za Radio Vatikan. Putovao je u Papinu zrakoplovu na putovanjima Ivana Pavla II., Benedikta XVI i Franje u više zemalja svijeta. Sada je dopisnik iz Rima i Vatikana za Večernji list i HRT. Autor je knjiga Ivan Pavao II. (1994.), Pape kroz povijest (2003.), Tito u Vatikanu (2011.), Papa Franjo (2015.); suautor knjige Papa Ivan Pavao II. (2005.), Dvojica Papa (2009.; Međunarodna nagradu Calabria namijenjenu stranim novinarima u Italiji), Papa Franjo (2015.). Autor je i knjige na talijanskome jeziku za Vatikansku biblioteku Kardinali Trećeg tisućljeća (1999).

×

Tito u Vatikanu

Silvije Tomašević

13.14 €99.00 kn
Dodajte u košaricu