Profil

Tito

Ivo Goldstein i Slavko Goldstein

Prošireno izdanje najobimnije, najdetaljnije i najobuhvatnije biografije Josipa Broza Tita napisane posljednjih godina.
Ona pokriva apsolutno sve aspekte njegova života i političkog djelovanja, pa i one najkontroverznije.
46.32 €349.00 kn Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533137506

Broj stranica: 914

Godina objavljivanja: 2020.

Vrsta uveza: tvrdi

Visina: 24.3 cm

Širina: 17.5 cm

Težina: 1613 g

U ozbiljnom smislu riječi – prekretna knjiga.
Ivan Lovrenović

Ovo je, bez ikakve sumnje, literarno najuvjerljivija i najuzbudljivija biografija Josipa Broza Tita.
Miljenko Jergović

Titovi apologeti vjerojatno s ovom knjigom neće biti zadovoljni jer će se neki mitovi o Titu u knjizi dokumentirano nijekati, no, isto vrijedi i kada je riječ o Titovim kritičarima, jer autori opovrgavaju i razne negativne teze i spekulacije koje se o Titu posebno u posljednje doba mogu pronaći u recentnoj literaturi.

Tito

Na knjizi su autori radili nekoliko godina, a o kako je temeljitom radu riječ pokazuje i činjenica da rukopis ima 1300 kartica. To već samo po sebi govori da su se autori trudili da ne propuste da se detaljno pozabave svime što bi bilo važno, a posebno da ne propuste išta oko čega se i u najnovije vrijeme oko Tita vode polemike. To je ozbiljna, temeljita biografija minuciozno provjerenih činjenica na temelju brojne dokumentacije i literature koja o Titu postoji, pa u knjizi ima više od 2200 bilježaka.

Knjiga je pisana vrlo zanimljivo, jer se vrlo živo opisuju na temelju izravnih svjedočanstava sudionika događaja ključni momenti iz Titova života. Naime, jedan od važnih izvora za ovu knjigu bili su brojni memoari Titovih suradnika i drugih svjedoka njegovog djelovanja. Autori se prešli sve najvažnije etape života Josipa Broza Tita, posebno se baveći Titovim usponom na čelo jugoslavenske komunističke partije, vrlo uspješnim ratnim razdobljem, sukobom sa Staljinom, njegovim lutanjem kada je riječ o smjerovima razvoja jugoslavenskog socijalizma, a značajan napor napravljen je i da se opiše onaj dio njegove političke biografije koji se obično zanemaruje, a to su posljednje godine njegove vladavine, kada više nije imao niti snage niti sposobnosti da se suoči sa izazovima novog doba.

Autori se bave i Titovom pozicioniranju na međunarodnoj sceni, laviranjem između Istoka i Zapada. Nastoje što preciznije razdvojiti svojedobne mitove koji su se stvarali oko samoupravljanja i nesvrstanosti od onoga koliko su te dvije ključne odrednice Titove politike bile stvarno vrijedne i važne. Vrlo je detaljno opisano i stvaranje njegovog kulta ličnosti u čemu je i sam Tito ključno sudjelovao.

Naravno da su se autori bavili i onim pitanjima o kojima se posljednjih godina vode polemike, posebno o kakva je bila Titova uloga u komunističkoj represiji za vrijeme rata i u poraću, pa i u kasnijem obračunu s neprijateljskom emigracijom. Poseban odjeljak posvećen je “hrvatstvu i jugoslavenstvu Josipa Broza Tita”. Tu su i odjeljci o odnosu Tita i Krleže, te Tita i Tuđmana.

Knjiga govori i o njegovim uspjesima, posebno kao vojskovođe, kao uglednog državnika na svjetskoj sceni, a govore i o razdoblju ekonomskog razvoja zemlje u prvim desetljećima nakon rata.

U knjizi ima jako mnogo novih stvari, posebno kada je riječ o kontroverznim boravcima Tita u Staljinovoj Moskvi, o tome da li je Tito u potpunosti kontrolirao situaciju u dvije najvažnije partizanske bitke na Neretvi i na Sutjesci, a vrlo je zanimljiv i sasvim novi pristup prikazu posljednjih godina Titova života, sa posebnim naglaskom na njegov razlaz sa suprugom Jovankom. U knjizi su pokriveni glavni aspekti i njegovog privatnog života, te obrađen odnos sa svim njegovim službenim i neslužbenim suprugama, uključujući i moskovsku suprugu Luciju Bauer i ratnu neslužbenu suprugu Davorjanku Paunović Zdenku.

Knjiga ne završava Titovom smrću, nego govori i o onome što je ostalo od njegove političke baštine.

“Pokušaj da se Titu pronađe stvarna mjera, kojom će ga se omjeriti s našom društvenom poviješću, ali i svim našim privatnim i porodičnim povijestima, posao je velik i vrijedan svakoga poštovanja. Autori su ga obavili na dvostruko uzoran način: s povijesne strane precizno i nepotkupljivo, s etičke strane hrabro, u odnosu na sitne nacionalne oportunitete, ali i na činjenicu u čijoj je ruci trenutačno batina. I još nešto, što je veoma važno: ovo je, bez ikakve sumnje, literarno najuvjerljivija i najuzbudljivija biografija Josipa Broza Tita. Kada se iz kolektivne legende spustio u ovu knjigu, Tito kao da je postao protagonist u povijesnom trileru. Sretni će biti oni koje njihov apriorni stav ne spriječi da s literarnim interesom i ljudskom znatiželjom pročitaju ovu knjigu.”
Miljenko Jergović

“Knjiga Ive i Slavka Goldsteina o Titu unosi novi pristup i ton u cijelu postjugoslavensku javnost, u kojoj prevladavaju tri vrste govora – titolatrijski, koji slijedi mitografske i hagiografske sheme naslijeđene iz službene jugo-historiografije, titofobijski, sav u znaku divljega i neobuzdanog revizionizma, te senzacionalistički, koji se hrani bulevarskom strašću za pikanterijama. U ovoj knjizi Titova biografija istražena je i obrađena na način koji superiorno stavlja „van snage“ sva tri opisana tipa govora, jer autori kritički izbalansirano i metodički sveobuhvatno osvjetljuju sve važne političke, ideološke, vojne, državničke, moralne momente u toj biografiji – i one velike, i one tamne podjednako. Sistematska demitologizacija, ali lišena herostratizma – tako bi se najkraće mogao opisati velik i važan doprinos dvojice Goldsteina portretiranju Tita, posredno i cijele epohe kojoj pripada. U ozbiljnom smislu riječi – prekretna knjiga.”
Ivan Lovrenović

Ivo Goldstein i Slavko Goldstein

Ivo Goldstein (1958.), historičar i diplomat, zaposlen je od 1980. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je napredovao do redovnog profesora u trajnom zvanju.
U prvom dijelu karijere bavio se bizantologijom i hrvatskom poviješću srednjega vijeka, ponajprije ranim srednjim vijekom, kao i poviješću Židova u Hrvatskoj, a od sredine devedesetih i različitim aspektima hrvatske povijesti 20. stoljeća.
Objavio je tridesetak knjiga. Bio je hrvatski veleposlanik u Francuskoj, Monaku te stalni predstavnik pri UNESCO-u, član je Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, odlikovan je ordenom viteza reda Legije časti Francuske Republike.

Slavko Goldstein (1928. – 2017.), novinar i nakladnik, rođen je u Sarajevu, a od ranog je djetinjstva živio u Karlovcu, gdje je polazio gimnaziju. Antifašističkoj borbi priključio se 1942. godine. Nakon rata surađivao je u Studentskom listu, a 1952. bio član osnivačke redakcije Vjesnika u srijedu. Otada je neprekidno djelovao u hrvatskom novinarstvu i nakladništvu, jedno vrijeme i na filmu. Najprije kao glavni urednik Stvarnosti, zatim kao direktor Sveučilišne naklade Liber, direktor Novoga Libera, savjetnik u Cankarjevoj založbi (1983. – 1992.) te direktor lista Tjednik (1996. – 1997.). Bio je glavni urednik časopisa Erasmus, osnivač i prvi predsjednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke te predsjednik Židovske općine Zagreb. Napisao je stotine novinskih i esejističkih tekstova, predgovora ili pogovora knjigama koje je uredio, a napisao je i više scenarija za filmove te knjige, među kojima se ističe višestruko nagrađivana i prevođena 1941.: godina koja se vraća.

Moglo bi vas zanimati

×