-30 %
Profil

Tin Ujević - biografija

Jasen Boko

Tina Ujevića većina će u Hrvatskoj nazvati jednim od najvećih pjesnika 20. stoljeća. Ova izvanredna biografija otkrit će ovu tajanstvenu i kontroverznu osobu u malo poznatom svjetlu.
11.81 €
8.27 €
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 8.27 €

Barkod: 9789533135977

Broj stranica: 264

Godina objavljivanja: 2017.

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 351 g

Prva priča o njegovom životu koja ga ne ocjenjuje isključivo kao pjesnika nego i kao kontroverznog genija, boema i – čovjeka.

Tin Ujević – biografija

Učiteljski sin nakon napuštanja sjemeništa i odustajanja od svećeničkog zvanja postaje buntovni student i glasni starčevićanac iz Matoševa kruga, da bi se najednom deklarirao kao borac za jedinstvo hrvatskog i srpskog naroda koji zagovara revolucije i terorističke metode u borbi za rušenje Austro-Ugarske pa kod njega u Beograd po savjete, ali i oružje dolaze i budući teroristi, poput Gavrila Principa. Zbog toga je tri puta zatvaran na duža razdoblja da bi konačno bio izgnan iz Hrvatske.

U Parizu pristupa francuskoj Legiji stranaca, a ondje je i za prvoga rata, iako službeno student na Sorbonnei u krugu oko Trockog i ruskih revolucionara. Piše političke članke i gramatiku srpskog jezika, izdržavaju ga razna projugoslavenska tijela od kojih su se neka bavila i obavještajnim radom. Mijenja stavove od radikalizma preko liberalizma do socijalizma, javno i glasno deklarira se kao boljševik i komunist da bi kasnije prihvatio istočnjački svjetonazor i postao budist koji ne govori o politici, koji povlačenjem u sebe i nesudjelovanjem pokušava pronaći unutarnji mir. U Parizu doživljava emotivni slom u nikad do kraja razjašnjenoj priči s Lucille, pokćerkom srpskog veleposlanika Milenka Vesnića koji će nekoliko godina kasnije, u prvoj Jugoslaviji postati predsjednikom Vlade, upravo u godinama kad je donesena Obznana. Kao u najuzbudljivijem špijunsko-ljubavnom trileru Ujević biva izigran i napušten, nakon čega se zauvijek odriče politike, establishmenta i žena da bi postao boemom. A još nema ni trideset.

Proglašava se vasioncem i sljedećih 35 godina po različitim balkanskim prijestolnicama načinom života i ponašanjem provocira malograđansko društvo i građanske norme, postaje poznati pjesnik i javno dobro kojega razgledaju studenti i turisti, polemizira i svađa se, gladuje, dobiva status kralja boema. Genijalni je erudit koji prevodi s desetak jezika i koji može satima pričati o gotovo svakoj temi, a istovremeno priređuje trke ušiju na kavanskim stolovima. Često ga se moglo vidjeti za kavanskim stolom ili u knjižnici, pjesme je pisao na svemu što bi mu bilo pri ruci, a pri selidbama je za sobom često ostavljao rukopise jer je to bila jedina imovina koju je imao. Za sve to vrijeme zadržava sigurnu distancu od žena – nikad ni s jednom nije ostvario fizički kontakt! Prvo stalno zaposlenje dobiva tek u NDH, u svojim pedesetima, što će ga, nakon rata, koštati petogodišnje zabrane bilo kakvog djelovanja. Tek nekoliko godina prije smrti doživljava tihu rehabilitaciju, a sve do tog 12. studenoga 1955. Ujević je živio dvostruki život: genijalan i slavljen pjesnik odbijao se uklopiti u građansko društvo i živjeti po njegovim normama. Od vlastite nesreće i neprilagođenosti bježao je u sebe, osluškujući šumove u kutiji za razmišljanje, ali i po svijetu: Vrgorac, Makarska, Split, Zagreb, Beograd, Pariz, pa opet Zagreb, Beograd, Krivodol, Split i Brač, zatim Sarajevo, da bi konačno preko Splita završio u Zagrebu… Trideset godina putovanja, pjevao je u istoimenoj pjesmi, podnaslovu ove knjige.

Šezdeset i četiri godine prokletog života rezultiralo je opusom sabranim u čak 17 knjiga, a iako poezija čini manji dio njegova djela, pjesme su mu danas opće mjesto svakog spomena hrvatske poezije. “Tin – biografija” ovim se drugim dopunjenim izdanjem u kojem donosi neke dosad nepoznate činjenice odužuje velikom pjesniku prvom pričom o njegovom životu koja ga ne ocjenjuje isključivo kao pjesnika nego i kao kontroverznog genija, boema i – čovjeka.

Jasen Boko

Jasen Boko diplomirani je profesor književnosti i dramaturg. Radio je u Slobodnoj Dalmaciji kao novinar-komentator, urednik kulturne rubrike i kazališni i književni kritičar. Nakon toga bio je samostalni umjetnik, kao slobodni pisac, da bi od prosinca 2012. u Drami splitskog HNK bio prvo ravnatelj, a zatim dramaturg i producent. Godine 2023. Napušta HNK i opet je u vodama slobodnjaka. U tridesetak godina pisanja za scenu napisao je dvadesetak drama izvedenih na scenama Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije u četrdesetak profesionalnih produkcija. Više radio drama i adaptacija izvedeno mu je u Dramskom programu Hrvatskog radija, surađuje i na Hrvatskoj televiziji i Hrvatskom radiju. Dramski program HTV-a na jesen 2017. po njegovu scenariju prikazao je četverodijelnu biografsku igrano–dokumentarnu seriju TIN – 30 godina putovanja. Za svoj književni rad nagrađivan je s više nagrada (Kiklop, Marin Držić, Mali Marulić…) Kao dramaturg surađivao je na više od dvadeset kazališnih projekata u Hrvatskoj i Sloveniji, preveo je više dramskih tekstova s engleskog jezika. Bio je predavač kolegija Primjeri iz dramske književnosti, Lutkarstvo i scenska kultura te Scenska kultura na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Objavio je 17 knjiga: Kazališni sat i druga drama izdan je 1995., a 2002. izašao je njegov izbor iz hrvatske drame devedesetih Nova hrvatska drama, koji uz sedam odabranih drama donosi i opširan predgovor. Tin, biografija Trideset godina putovanja, romansirani je životopis Tina Ujevića koju je napisao 2005., a drugo, dopunjeno izdanje objavljeno je 2017. Zbirku putopisa Peta strana svijeta, izdao je 2006., a 2007. objavio je knjigu teatroloških radova Zapisi iz kazališnog (su)mraka. Na Putu svile (kako nam je lagao Marko Polo) putopis o putovanju legendarnom rutom lokalnim prijevozom, objavio je 2009. (drugo, dopunjeno izdanje 2024.), a Priče iz muzeja namijenjene su mlađoj publici (2010.). Kazalište ilustriranu knjigu za djecu objavio je Srbiji 2012. (prevedena na azerbajdžanski, turski i španjolski, a objavljena je i u Hrvatskoj), a Tragovima Odiseja (2012.) provokativan je putopis koji istražuje suvremeni Mediteran i ulogu Odiseja u europskoj kulturi, te donosi neočekivana otkrića o mjestima po kojima je putovao itački kralj. Godine 2013. u Beogradu mu je objavljena knjiga Putovanje za početnike. Godine 2014. iz tiska je izišla Za Aleksandrom Velikim u srce Azije (Zapisi iz zemalja gdje mitovi još žive). Slijede biografija Dioklecijana objavljena 2016., Latinskom Amerikom uzvodno – za Che Guevarom od Patagonije do Kube (2019.), Život i smrt uz svetu rijeku – Gangesom od Himalaje do Bengalskog zaljeva (2020.) i dvije slikovnice: Djeca Titicace (2021.) i Djeca Kalaša (2023.).

Intenzivno putuje i objavljuje priče, reportaže i knjige s putovanja, a često vodi i organizirane ture. Kao putnik, putopisac i promotor kulture putovanja održao je stotine predavanja o svojim knjigama i putovanjima na brojnim skupovima i festivalima u više zemalja i čest je gost u medijima.

Jasen Boko, o sebi: Raduje me činjenica da sam puno toga stigao u ovih svojih šest desetljeća. Radio sam u rudnicima zlata u Australiji i tvornici ribe na norveškom sjeveru, brao maline u Quebecu, studirao u New Yorku, autostopirao u Burmi i Iranu, penjao se po Himalaji, kupao u Titicaci, nosio eksploziv u kamenolomu, rušio ostarjele dimnjake u tvornicama, spuštao se niz kanjone… Ima još: putovao sam Putem svile lokalnim prijevozom, susreo se s Odisejom na Mljetu (dobro, ovo zamalo), tražio Aleksandra među talibanima u Afganistanu, Dioklecijana u Turskoj, Che Guevaru širom i poprijeko Južne Amerike, slavenske korijene u pontsko-kaspijskim stepama… Džipom sam istraživao Balkan, plovio Gangesom i Mekongom, penjao se slobodnim stilom u ekstremnim stijenama, putovao, putovao, putovao…

Donedavno okorjeli solo putnik posljednjih godina popuštam: osmišljavam i vodim ture za Hrvatski klub putnika u Indiju, Šri Lanku i po Balkanu.

Po zanimanju, barem onom u duši, sam – nomad.

Moglo bi vas zanimati

×

Tin Ujević - biografija

Jasen Boko

11.81 €
8.27 €
Dodajte u košaricu