Profil

Svjetlo koje ne vidimo

Anthony Doerr

Pulitzerova nagrada za književnost.

Roman o potrazi za dobrotom u dobroti nesklonim vremenima. Roman o hrabrosti i roman o žrtvovanju.
Prema ovome je romanu Netflix snimio seriju 2023. godine.
19.90 €149.94 kn

Barkod: 9789533860084

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 536

Godina objavljivanja: 2023.

Prijevod: Irena Škarica

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15.2 cm

Težina: 700 g

Jezik Anthonyja Doerra nadilazi granice smrtnika.
Vanity Fair

Doerr je postavio novi standard za ono što se pričom može učiniti.
Dave Eggers

Svjetlo koje ne vidimo

Marie-Laure djevojčica je koja živi s ocem nedaleko od Prirodoslovnog muzeja u Parizu. Nakon ulaska nacista u grad, otac i njegova djevojčica, slijepa od šeste godine, bježe stricu u Saint-Malo. Ono što Marie-Laure ne zna jest da njezin otac sa sobom nosi ukleti dijamant koji nikako ne smije pasti nacistima u ruke.

Werner, pak, siroče je opsjednuto radiom kojem talent za tehniku osigurava mjesto u brutalnoj Hitlerovoj mladeži. Postajući sve svjesniji u čemu sudjeluje, Werner će proći kroz pakao rata sve dok ga put ne dovede u Saint-Malo, gdje se njegova sudbina napokon ne ispreplete s onom Marie-Laure.

Anthony Doerr svoj roman, koji se može čitati i kao bildungsroman i roman o potrazi za dobrotom u dobroti nesklonim vremenima, kao roman o hrabrosti i roman o žrtvovanju, pisao je punih deset godina. Poetična, potresna proza koja se ne ispušta iz ruke dobila je unisone pohvale kritike, o čemu svjedoči i Pulitzerova nagrada te uvrštavanje među finaliste National Book Awarda 2014. godine, ali je osvojila i čitatelje. Roman je izazvao veliki interes izdavača u cijelom svijetu te će u iznimno kratkom vremenu biti objavljen u 29 zemalja.

Moram okriviti Anthonyja Doerra za neprospavanu noć jer jednom kad sam počeo čitati “Svjetlo koje ne vidimo”, nisam ga mogao ispustiti iz ruke.
The New York Times

Anthony Doerr

Anthony Doerr američki je pisac rođen 1973. godine u Clevelandu.

Autor je dviju zbirki priča, memoara te triju romana od kojih je Svjetlo koje ne vidimo i Grad u oblacima Irena Škarica prevela na hrvatski, a izašli su u Profilovu izdanju. Za roman Svjetlo koje ne vidimo Doerr je 2015. godine primio Pulitzerovu nagradu za književnost i nagradu Andrew Carnegie Medal for Excellence in Fiction. Roman Grad u oblacima 2021. godine ušao je u finale nagrada The National Book Award i British Book Awards, a dobitnik je francuske nagrade Grand prix de littérature américaine.

Za svoje je kratke priče i eseje, koji su se našli u brojnim antologijama, primio čak pet nagrada O. Henry Prize.

Njegova su djela prevedena na više od 40 jezika, a roman Svjetlo koje ne vidimo bio je bestseler broj 1 New York Timesa te je na toj ljestvici ostao više od 200 tjedana.

 

Moglo bi vas zanimati

×

Svjetlo koje ne vidimo

Anthony Doerr

19.90 €149.94 kn
Dodajte u košaricu