Profil

Svjedoci govore

Pavle Kalinić

Izniman doprinos rasvijetljanju života jedne od najintrigantnijih ličnosti južnoslavenskog komunističkog pokreta.
2.52 €18.99 kn

Barkod: 9789531207614

Broj stranica: 275

Godina objavljivanja: 2008.

Vrsta uveza: tvrdi

Visina: 24.5 cm

Širina: 16 cm

Težina: 615 g

Hebrang ostaje jedna od najintrigantnijih ličnosti južnoslavenskog komunističkog pokreta. Kalinićeva knjiga doprinos je poznavanju nažne teme koja je još uvijek nerazjašnjena.
Ivo Banac, Yale University, SAD

Svjedoci govore

Milovan Đilas sukobljavao se s Hebrangom još na robiji u Srijemskoj Mitrovici kada je Hebrang kritizirao frakcijske borbe i ljevičarenje skupine oko Petka Miletića. Toj skupini pripadao je i Đilas. Prilikom razgraničenja između Hrvatske i Srbije sukobio se s Hebrangom. Edvard Kardelj priklonio se još tijekom 1943. Đilasu, a time i Rankoviću kad je Hebrang priključio Istru, Rijeku, Zadar i otoke Hrvatskoj. To priključenje Kardelj nije mogao preboljeti željeći Istru pripojiti Sloveniji. Dodatni jal prema Hebrangu prouzročila je uspješnost NOR-a u Hrvatskoj, za razliku od situacije u Đilasovoj Crnoj Gori i Rankovićevoj Srbiji gdje su oni upravo svojim sektaštvom upropastili ustanak.

Upravo to, širina narodnooslobodilačkog pokreta i obnova hrvatske državnosti, bili su razlog zbog kojih su Hebranga opet počeli napadati njegovi stari protivnici. To dovodi do Hebrangova uhićenja 1948. godine te njegova ubojstva, prema nekima, 1950. godine.

„Andrija Hebrang nevina je i još uvijek nedostojno pokopana žrtva unutar politbiroovske frakcije Kardelj-Đilas-Ranković, kojoj je zeleno svjetlo za političku i fizičku eliminaciju dao Josip Broz Tito želeći se tako osloboditi potencijalnog rivala“,

tvrdi Pavle Kalinić i zaključuje:

„U novijoj hrvatskoj povijesti Hebrang je simbol vjekovne hrvatske težnje za slobodom i suverenošću čijim je padom Federalna Država Hrvatska postala forma bez sadržaja.“

 

Pavle Kalinić

Pavle Kalinić rođen je u Zadru 1959., hrvatski je političar i književnik. Diplomirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu 1982. te kasnije na istom fakultetu stječe titulu magistra znanosti s područja međunarodnih odnosa. Doktorirao je 2012. s disertacijom Politika administracije G. W. Busha i islamski terorizam. Pokrenuo je 1989. prvi neovisni časopis u Republici Hrvatskoj, Fokus, koji je izlazio do kraja 1990. godine, sudjelovao je u Domovinskom ratu kao dragovoljac. Radi u Hrvatskom helsinškom odboru za ljudska prava (1994./95.), dvije godine kasnije izabran je za zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, na parlamentarnim izborima 2000. godine izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru. također piše kolumne za novine (Vjesnik, Slobodna Dalmacija, Obzor, Zadarski regional, Zarez i Vijenac), internetske portale (Iskon, Z-net, T-portal) i predgovore za razne knjige, kao što su Tony Blair: Treći put, Tariq Ali: Sukob fundamentalizama, Hans Blix: Razoružavanje Iraka, Noam Chomsky: Kobno trojstvo: SAD, Izrael i Palestinci.
Autor je više proznih i publicističkih knjiga

Curabitur imperdiet ultricies libero

Curabitur ac ex sed nisi pulvinar aliquam. In consequat ultricies dui non maximus. Suspendisse vel ornare augue, ac interdum ex. Nam rutrum orci augue, a maximus lorem pellentesque vel. Sed fringilla accumsan dolor. Nunc nec ipsum vestibulum, aliquam lorem porta, auctor neque.

Saznajte više
×

Svjedoci govore

Pavle Kalinić

19.78 €149.03 kn
Dodajte u košaricu