Profil

Strah i sram

Tonči Petrasov Marković

Roman koji se može čitati kao svojevrsna kritika aktualnog društvenog realiteta, gledanog kroz objektiv suptilnog, invektivnog oka koje je fokusirano ponajprije na politički odbljesak te zbiljnosti, kao i razne oblike represije.
13.14 € Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533193595

Broj stranica: 214

Godina objavljivanja: 2011.

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 250 g

Vrhunac Marovićeve prozne dionice i nezanemariv prilog poetičkoj i stilskoj amplitudi modernoga hrvatskog romana.

Strah i sram

Jedan od najznačajnijih hrvatskih pjesnika druge polovice 20. stoljeća, nije dočekao da za života vidi objavljenim svoj vjerojatno najambiciozniji literarni rad. Premda ga je pisao u otežanim životnim uvjetima, često prekidan akutnim napadima inače dugotrajnoga, kontinuiranog bolovanja, u roman „Sram i strah”uložio je punu mjeru svoje darovitosti i koncentracije.

Koliko god se činilo da je njegov glavni junak Petar „iščašen” izglobljen iz svojega konteksta, ispostavit će se da je samo vrijeme lomljeno i razdrto. Tonči Petrasov Marović suvereno koristi višestruki pogled, nemogućnost fokusiranja na istu razinu, da bi ukazao na dramu što su je doživjeli njegovi suvremenici. Iako piscu jamačno nije primarni cilj društvena kritika, nema dvojbe da je niz silovitih slika i drastičnih situacija svojevrsna invektiva i na političku realnost, posebno na razne vidove represije.

Iz pjesnikove ostavštine dvadeset godina nakon njegove smrti dobivamo prozu koja nadmašuje bilo koja ograničenja razdoblja ili trenutka u kojem je pisana. „Sram i strah” vrhunac je Marovićeve prozne dionice i nezanemariv prilog poetičkoj i stilskoj amplitudi modernoga hrvatskog romana.

Tonči Petrasov Marković

Trenutno nema unesenog sadržaja za autora ovog izdanja.

Moglo bi vas zanimati

×