Profil

Stoljeće na početku

Omer Rak

Tekstovi koji imaju ne samo dokumentarnu vrijednost, nego i trajnu estetsku kalitetu.
13.14 €99.00 kn

Barkod: 9789531209793

Broj stranica: 295

Godina objavljivanja: 2009.

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 337 g

Možda je autor optimalnu formu našao upravo u novinskoj kolumni.

Stoljeće na početku

Omer Rak ogledao se do sada, s podjednakim uspjehom, u gotovo svim literarnim formama: dramskim, pjesničkim, esejističkim… Ali možda je optimalnu formu našao upravo u novinskoj kolumni gdje je, na relativno malom prostoru, u njegovu slučaju došlo do plodne sinteze između bogate erudicije, raznovrsnosti istraživačkih interesa (od kulturnih preko znanstvenih do političkih) i sasvim osobite poetike jezika koja plijeni igrom oprečnosti: s jedne strane zahtjevnom iscrpnošću, a s druge ležernom, duhovitom pitkošću.

Od samih početaka svojega autorskog pojavljivanja u novinama, Omer Rak postavio je visoke kriterije ovoj literarnoj vrsti, vrativši novinskom ogledu/kolumni onu poetičku lucidnost i stilsku decentnost kojom su je ovjekovječila neka od naših ponajboljih književno-novinarskih pera. S tog gledišta, ovdje probrani autorovi radovi nemaju samo dokumentarnu vrijednost, kao svjedočanstvo jednog vremena, nego i trajnu estetsku kvalitetu koja poziva na revitalizaciju u današnjoj literarnoj hiperprodukciji već pomalo malaksala, hedonizma čitanja.

„Kad je Borges za sebe izjavio da je veći čitatelj negoli pisac, mnogi su smatrali da je to gesta njegove skromnosti, no bio je to izraz nadmoći. Čitatelj je središte i ishodišna točka Gutenbergove galaksije, on je taj oko kojega se sve vrti i zbog kojeg se upražnjava pisanje. l sam se, kao čovjek koji živi od novinarstva i gotovo svakodnevno piše za novine, najviše radujem kada postajem isključivo njihov čitatelj i kada mogu nadmoćno birati što ću i koga čitati, l onda, čitajući tekstove Omera Raka, shvatiti što mi sve kao autoru beznadno nedostaje.“
Branko Mijić, Novi list

Omer Rak

Omer Rak rođen je u Šibeniku 1957., politolog i publicist, nagrađivani pisac eseja, novinskih komentara i osvrta, radijskih i kazališnih dramskih tekstova. Pozornost javnosti privukao je svojim prvim romanom Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina, posvećenom Faustu Vrančiću, svome sugrađaninu i osobi kojom je fasciniran. Autor je multidiciplinarne studije Danilski riton: struktura i simbolika kultne posude iz srednjeg neolitika (2008.), knjige izabranih eseja, osvrta i komentara Stoljeće na početku (2009) te romana Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina (2014.) i Kultna posuda (2017.).

Curabitur imperdiet ultricies libero

Curabitur ac ex sed nisi pulvinar aliquam. In consequat ultricies dui non maximus. Suspendisse vel ornare augue, ac interdum ex. Nam rutrum orci augue, a maximus lorem pellentesque vel. Sed fringilla accumsan dolor. Nunc nec ipsum vestibulum, aliquam lorem porta, auctor neque.

Saznajte više
×

Stoljeće na početku

Omer Rak

34.38 €259.04 kn
Dodajte u košaricu