Profil

Rat budućnosti

Rober H. Latiff

Knjiga vrhunskog stručnjaka za svemirsko i kibernetičko ratovanje.
9.16 €69.02 kn Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533136851

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 160

Godina objavljivanja: 2019.

Prijevod: Dražen Čulić

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 215 g

Ishodi ratova umnogome će ovisiti o prevlasti u količini podataka i uporabi nove tehnologije poput umjetne inteligencije i bioinženjerstva, koje još uvijek nismo dokraja shvatili…

Rat budućnosti

Vojni sukobi XXI. stoljeća često nemaju tradicionalno bojno polje. Koncept suprotstavljenih vojski koje se bore na život i smrt u skladu s međunarodnim konvencijama kao da je ostao daleko u prošlosti. Kineski pukovnici Qiao Liang i Wang Xiangsui 1999. su predvidjeli da će vojnici sve više postajati kompjuterski hakeri, ulagači, krijumčari droge i službenici privatnih korporacija, a sve manje pripadnici vojski, njihovo će pak oružje biti ne samo avioni, topovi, otrovni plinovi, bombe i biokemijska sredstva, nego i računalni virusi, internetski preglednici i financijske malverzacije. Njihova su se predviđanja pokazala dalekovidnima.

Dojučerašnji su se ratovi, poput II. svjetskog, vodili da se civilizirani svijet spasi od manijakalnih diktatora ili su nastajali zbog ideoloških sukoba i pokušaja širenja jedne hegemonije na štetu druge, kao Vijetnamski i Korejski rat. Bili su to veliki pothvati u kojima su sudjelovale goleme vojne snage uz neizmjerno nasilje.

Današnji su ratovi više rezultat kulturne i vjerske mržnje, nasilje postaje sredstvo za promjenu osjećaja i stavova ljudi, koji jedni druge sve češće ubijaju.

Sutrašnji će ratovi biti još različitiji, vodit će se uglavnom radi političke prevlasti, potajno i lukavo, bit će napadani nevini ljudi i ustanove, a ishodi ratova umnogome će ovisiti o prevlasti u količini podataka i uporabi nove tehnologije poput umjetne inteligencije i bioinženjerstva, koje još uvijek nismo dokraja shvatili…

Rober H. Latiff

Robert H. Latiff umirovljeni je američki general-bojnik, vrhunski stručnjak za svemirsko i kibernetičko ratovanje. Sada radi kao profesor na Sveučilištu Notre Dame.

Moglo bi vas zanimati

×

Rat budućnosti

Rober H. Latiff

9.16 €69.02 kn
Dodajte u košaricu