Profil

Proza poslije FAK- a

Jagna Pogačnik

Zbirka književnih kritika koje je autorica tijekom više godina objavljivala na stranicama Jutarnjeg lista.
6.50 €48.97 kn

Barkod: 9789531203593

Broj stranica: 392

Godina objavljivanja: 2007.

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 427 g

Ovi tekstovi na neki način funkcioniraju kao dokument i kronika jednog vremena.

Proza poslije FAK- a

Riječ je o stotinjak kritika domaće proze, koje su iz tjedna u tjedan pratile recentnu domaću produkciju, bez generacijskih i poetičkih ograda pa na neki način funkcioniraju kao dokument i kronika jednog vremena. S druge strane, knjiga se kronološki nadovezuje na prvu autoričinu knjigu kritika “Backstage” (2002.). Kako se kritike obuhvaćene ovom knjigom vremenski poklapaju s raspadom i gašenjem Festivala alternativne književnosti, knjiga kritika je nadopunjena uvodnom studijom o hrvatskoj prozi nakon FAK-a, u kojoj je autorica, na konkretnim primjerima pojedinih knjiga i autora, sagledava je li njegova važnost bila samo izvanknjiževna, u potpunoj izmjeni književne scene, uspostavljanju novih odnosa između pisaca i čitatelja i afirmaciji hrvatske proze u medijima ili je pak FAK bitno utjecao i na poetike pojedinih autora.

Jedno je od temeljnih radnih pitanja, naime, što se događa s glavnim „zvijezdama“ FAK-a i da li se njihov „sjaj“ nastavio i izvan zidova klubova u kojima su čitali svoju prozu. Uvodna studija i „praktični“ dio sastavljen od novinskih kritika trebali bi biti jedno od mogućih čitanja najsuvremenije domaće proze i sinteza nekih njezinih glavnih modela i autorskih osobnosti u vremenu za koje se tvrdi kako je nastupilo utišavanje kratkotrajne euforije i medijskog napuhavanja toga dijela domaće književnosti.

Jagna Pogačnik

Jagna Pogačnik, rođena je 1969. u Zagrebu gdje je diplomirala kroatistiku i južnoslavistiku na Filozofskom fakultetu. Od 2000. djeluje kao samostalna književna kritičarka i prevoditeljica. Kritike, eseje i rasprave objavljuje od 1989. u novinama, časopisima i na Hrvatskom radiju. Uređivala je književne časopise Rijek i Zor. Autorica je dvadesetak predgovora i pogovora za knjige suvremenih hrvatskih prozaika. Od 2000. književna je kritičarka Jutarnjeg lista te HRT-ovih emisija Knjižnica i kasnije Dobro jutro, Hrvatska. Sa slovenskoga jezika prevela je stotinjak književnih i stručnih tekstova, desetak radiodrama te tridesetak knjiga. Međunarodnu nagradu KulturKontakta za prevođenje dobila je 2000. Članica je Društva hrvatskih pisaca, Društva hrvatskih književnih prevodilaca i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Curabitur imperdiet ultricies libero

Curabitur ac ex sed nisi pulvinar aliquam. In consequat ultricies dui non maximus. Suspendisse vel ornare augue, ac interdum ex. Nam rutrum orci augue, a maximus lorem pellentesque vel. Sed fringilla accumsan dolor. Nunc nec ipsum vestibulum, aliquam lorem porta, auctor neque.

Saznajte više
×

Proza poslije FAK- a

Jagna Pogačnik

10.49 €79.04 kn
Dodajte u košaricu