Profil

Poniženja

Čedo Prica Plitvički

Treći i posljednji svezak "Bilježnica namjernog sjećanja". Romaneskni prikaz društvenog, moralnog i duhovnog života druge polovine 20. stoljeća u Hrvatskoj, od naraštaja krugovaša do konca devedesetih.
13.14 €99.00 kn

Barkod: 9789537701413

Broj stranica: 343

Godina objavljivanja: 2009.

Vrsta uveza: tvrdi

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 468 g

Središnji je lik romana pjesnik, esejist, filozof, govornik i političar Vlado Gotovac.

Poniženja

Središnji je lik pjesnik, esejist, filozof, govornik i političar Vlado Gotovac, čiji portret autor vješto i s puno ljubavi donosi kroz sjećanja na ključne događaje njegova života, ali i razgovore s autorom (i dugogodišnjim prijateljem) te drugim književnicima kao što su Antun Šoljan, Josip Pupačić, Slobodan Novak, Vladan Desnica i drugi.

Nadjenuvši svom glavnom liku ime Job Gotal, autor je i simbolički doveo u vezu njegove kušnje s onima najpoznatijeg starozavjetnog mučenika. Proganjan od ondašnje vlasti zbog tobožnjeg nacionalizma, osuđivan i zatvaran, jednom riječju – ponižavan (naslov knjige je, nimalo slučajno, Poniženja), kroz Gotovčevu se sudbinu prelama moralna i duhovna slika jednog razdoblja.

Riječ je ne samo o duhovnim nego i o sasvim fizičkim poniženjima koja su 1972. i 1982. godine kulminirala uhićenjem i robijom a 1997. nasrtajem hrvatskog vojnika tijekom predsjedničke kampanje u Puli.

Iako se djelo može čitati kao gorko svjedočanstvo razočarana intelektualca, ono je ujedno i pohvala jednom prijateljstvu, istinskom humanizmu i vjernosti onim vrijednostima i načelima bez kojih bi slika jednog razdoblja bila kudikamo tmurnija.

Čedo Prica Plitvički

Trenutno nema unesenog sadržaja za autora ovog izdanja.

Curabitur imperdiet ultricies libero

Curabitur ac ex sed nisi pulvinar aliquam. In consequat ultricies dui non maximus. Suspendisse vel ornare augue, ac interdum ex. Nam rutrum orci augue, a maximus lorem pellentesque vel. Sed fringilla accumsan dolor. Nunc nec ipsum vestibulum, aliquam lorem porta, auctor neque.

Saznajte više

Moglo bi vas zanimati

×

Poniženja

Čedo Prica Plitvički

18.45 €139.01 kn
Dodajte u košaricu