Profil

Pedeset pulastri

Albino Crnobori

O naravi i sudbinama Istrana.
5.18 €39.03 kn

Barkod: 9789531203029

Broj stranica: 431

Godina objavljivanja: 2006.

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 640 g

Albino Crnobori pozitivno je opsjednut svojim istarskim kantunom, osebujnošću zavičajnih prostora koji su dali smisao njegovu životu i po kojima je opstao kao – Istranin i Hrvat!
Ljerka Car Matutinović

Pedeset pulastri

Preda mnom je libar koji sa svojih četristo strana ulijeva respekt. I traži upornost i akribiju, vježba strpljenje, a za uzdarje vraća dobru volju i osmijeh, neki nesvakidašnji, gotovo bih rekla – unutrašnji. Kao kad se u zoru, negdje iznad Velebita, naslika sunce i dobrostivo krene sjajiti obećavajući lijep dan. Tako je i s ovom neobičnom knjigom koja nije samo publicističko prisjećanje i autobiografski zapis, koja nije samo bilježenje anegdota u pravo vrijeme i na pravom mjestu, koja nije samo probrani sukus istarskoga govora koji se autentičan i živ održao usprkos svim prošlim imperijalnim, imperijalističnim i inim vremenima.

Ova osebujna knjiga jest to i još mnogo više. Ona je retrospektivni povijesni odmak o svakovrsnim (istarskim) sudbinama pedesetih godina prošloga stoljeća. Ona je britka i pitka, dobro sročena priča o tome kako se nekad, u doba velikih promjena i ne uvijek podobnih peripetija, živjelo u tom prelijepom istarskom krajoliku, u kojem se znoj marnoga težaka spaja s intenzivnim mirisom mreža upornih ribara, a ima i raspikuća i čudaka, bezbrižnika (spensierata), kojima je do regula kao do lanjskog snijega (Možda jedan na deset tisuća, Stric Đ.). Prematurci i Puljani, selo i grad u ironijskom kontrapunktu Albina Crnoborija, živi su i dinamični, puni duha i nekoga mediteranskog dišpeta. Promiče pred našim duhovnim okom istarski dragi kamen, suhozidine i polja, zatoni, uvale, drage i dražice gostoljubiva Jadranskog (istarskog!) mora, plavetno-prozirna za bonace i zapjenjena u naletima nevere.

Više od pedesetak crtica odvojenih duhovito osmišljenim naslovima poput: Sve naše pisaljke, Oni put kad je došlo luče, Dokoličari u socijalizmu, Tovari, Grmalji nekad i sad. Pedeset pulastri, pjetlića, piceka – »naivčina, obješenjaka, lukavaca, lažnih naivaca« (kako je objašnjeno u Rječniku na kraju knjige), duhovita je simbolika pedesetih godina prošlog stoljeća (Kad je bijeda hodala svijetom, O kruhu i vodi, Narod i njegova vojska, vojska i njezin narod).

No, prava poslastica za književne sladokusce nalazi se u drugom dijelu knjige u vrsnim proznim cjelinama Stranac u dresu ružina uzorka, Smokva, Bičikleta, Bdjenje uz pokojnika). Tu publicistika i kronisterija prelazi u tematski zaokruženu priču kojoj ne nedostaje živosti i autentičnosti. I sad se ponovno vraćam na početak članka, na onaj osmijeh neki nesvakidašnji. Osmijeh koji se samoniklo pojavljuje sav u suglasju s pričom (kao tzv. kemija u stvarima ljuvenim!) i čitateljevo čitalačko strpljenje, pacijenca, biva nagrađeno. A kud ćeš ljepše nagrade nego što je ova, kad ti osmijeh, dok legaš, nenadano obasja lice!? Ili, kako bi zaključio Crnoborijev Pust Krnjeva(l), (u mome Hrvatskom primorju mesopustar Meriko!):»Robe za ne virovat…!«

I na kraju: Albino Crnobori pozitivno je opsjednut svojim istarskim kantunom, osebujnošću zavičajnih prostora koji su dali smisao njegovu životu i po kojima je opstao kao – Istranin i Hrvat!

Ljerka Car Matutinović

Albino Crnobori

Trenutno nema unesenog sadržaja za autora ovog izdanja.

Curabitur imperdiet ultricies libero

Curabitur ac ex sed nisi pulvinar aliquam. In consequat ultricies dui non maximus. Suspendisse vel ornare augue, ac interdum ex. Nam rutrum orci augue, a maximus lorem pellentesque vel. Sed fringilla accumsan dolor. Nunc nec ipsum vestibulum, aliquam lorem porta, auctor neque.

Saznajte više
×

Pedeset pulastri

Albino Crnobori

17.12 €128.99 kn
Dodajte u košaricu