Profil

Pariž

Eric Faye

Autor gradi priču na ideji da su Rusi oslobodili Pariz i po završetku 2. svjetskog rata djelomice ga pripojili Istočnom bloku.
11.81 €88.98 kn

Barkod: 9789531202527

Jezik izvornika: francuski

Broj stranica: 225

Godina objavljivanja: 2006.

Prijevod: Ursula Burger Oesch

Vrsta uveza: meki

Visina: 19.5 cm

Težina: 254 g

Pariž

Faye je konstrukciju svog romana izgradio na zanimljivoj ideji da su Rusi oslobodili Pariz i po završetku 2. svjetskog rata djelomice ga pripojili Istočnom bloku. I kao što je slična sudbina u zbilji zadesila Berlin, čiji je Zid desetljećima bio granica dvaju svjetova i njihovih ideologija, i Fayeov sjeveroistočni dio Pariza ostao je s one druge strane Zida dobivši ime – Pariž.

U romanu oživljavaju zlodusi nedavne prošlosti, jer u Parižu život je svojevrsna permutacija straha, uhođenja, grča u kojem nitko nije siguran ni u koga, pa na kraju pojedinac više ne vjeruje ni samome sebi, raspolovljen između želje za slobodom i strahom od režima, koji je pak otjelovljen u likovima Partije, Broja jedan, Crne garde… Iako se stječe dojam da je poznavanje recentne faktografije unekoliko sputalo piščevu maštu, Faye ipak na litararno zanimljiv način propitkuje teme individualne i kolektivne slobode, mogućnosti ljubavi, kao i uloge pisca i uopće umjetnosti u stvaranju boljeg svijeta.

Eric Faye

Éric Faye rođen je 1963. godine u Limogesu. Objavljuje romane, kratku prozu i eseje. U opusu se ističu zbirke priča “Je suis le Gardien du Phare” (1997), “Le Mystere des Trois Frontieres” (1998) i “Lumieres fossiles” (2000) te romani “Le General Solitude” (1995) i “Parij” (1996). Poznat je i kao predstavljač djela Ismaila Kadarea te urednik zbornika studija o Kafki. Živi i radi u Parizu kao novinar u agenciji Reuters.

Curabitur imperdiet ultricies libero

Curabitur ac ex sed nisi pulvinar aliquam. In consequat ultricies dui non maximus. Suspendisse vel ornare augue, ac interdum ex. Nam rutrum orci augue, a maximus lorem pellentesque vel. Sed fringilla accumsan dolor. Nunc nec ipsum vestibulum, aliquam lorem porta, auctor neque.

Saznajte više

Moglo bi vas zanimati

×

Pariž

Eric Faye

18.45 €139.01 kn
Dodajte u košaricu