Profil

Okrutnost

Ivica Prtenjača

Nagrada "Kiklop" za pjesničku zbirku godine.
Sudbonosan zaokret u autorovu pjesničkom opusu, promjena koja dolazi i nakon objavljenog romana te objavljene i izvedene drame.
13.14 € Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789532780567

Broj stranica: 77

Godina objavljivanja: 2010.

Vrsta uveza: tvrdi

Visina: 20 cm

Širina: 13.5 cm

Težina: 200 g

Potvrda prave zrelosti ovog pjesnika.

Okrutnost

U ovom uznemirujućem tekstu Prtenjača ponire u nestalne, neurozom ispunjene trenutke, lišava se nakupina mirne melankolije i stanovita optimizma, te se kreće, i za sebe, dosad posve neistraženim poetskim prostorom, predjelima intenzivna susreta erosa i thanatosa koji svoju jezičnu preobliku dobiva u smirenim i potresnim stihovima.

“Okrutnost” tako svjedoči i životni umor i isto takvo razočaranje, ali i destruktivnu ljepotu kao motiv za pisanje, kao novi, još za ovog pjesnika, nepotrošeni komunikacijski obrazac.

Ovaj dojmljivi rukopis potvrda je prave zrelosti ovog pjesnika, potvrda njegovog sudbinskog odabira te njegov svojevrsni poetski testament. S pravom se možemo pitati, gdje nakon Okrutnosti?

Ivica Prtenjača

Ivica Prtenjača rođen je 1969. u Rijeci, gdje je studirao kroatistiku na Pedagoškom fakultetu. Piše poeziju, prozu, dramske tekstove i novinske kolumne. Pojedine pjesme, ciklusi ili knjige prevedeni su mu na dvadesetak jezika. Sudjelovao na dvadesetak europskih poetskih festivala i susreta kao pozvani hrvatski predstavnik. Uvršten u više antologija, izbora, pregleda i povijesti hrvatske književnosti. Predsjednik je odbora Goranova proljeća. Na Trećem programu Hrvatskog radija vodi i autorski potpisuje emisije Moj izbor i Jutro na Trećem. Dosad je objavio knjige poezije: Pisanje oslobađa (1999.), Yves (2001.), Nitko ne govori hrvatski (s Brankom Čegecom i Miroslavom Mićanovićem; izbor iz poezije, dvojezično hrvatsko/francusko izdanje; 2002.), Uzimaj sve što te smiruje (2006.), Okrutnost (2010.);
zbirku priča Kod Yvesa (2011.) te romane Dobro je, lijepo je (2006.), Brdo (2014.) i Tiho rušenje (2017.). Za svoja djela dobio je više uglednih nagrada među kojima i nagrada VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman za roman Brdo.

Moglo bi vas zanimati

×