Profil

Odbrojavanje

Tena Štivičić

Knjiga eseja samosvjesne mlade žene, intelektualke spremne da se suoči sa stvarnim problemima našega društva.
5.18 €39.03 kn

Barkod: 9789531209823

Broj stranica: 174

Godina objavljivanja: 2009.

Vrsta uveza: meki

Visina: 19.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 163 g

Zapisi vrsne dramatičarke.

Odbrojavanje

Proteklih se godina Tena Štivičić potvrdila kao vrsna dramatičarka čiji su dramski tekstovi doživjeli uspjeh ne samo na hrvatskim pozornicama već i na međunarodnoj sceni. Posljednjih godina ona živi i stvara u Londonu; međutim nije izgubila vezu s domovinom. Osim kazališnih komada na hrvatskim scenama, u profesionalnom je smislu za zavičaj vezuju i esejistički tekstovi koje stalno objavljuje u časopisu Zaposlena. Valja odmah primijetiti da su zapisi Tene Štivičić nastali kao svojevrsna antiteza kolumnistici kakvu njeguje niz popularnih kolumnistica u tzv. šarenom i ženskom tisku. Dok u tim popularnim glasilima dominira diskurs čik-lita, Štivičićeva pokazuje svjestan napor da se udalji od tipičnih tema te vrste književnosti: ona se ne bavi pomodnim trendovima, površnim aspektima muško-ženskih odnosa, već na jedan ozbiljniji način promišlja poziciju suvremene mlade žene u svijetu tranzicije, globalizacije i rastućeg konzumerizma.

Štivičićeva pokazuje i stilističku superiornost: ona izvrsno uočava karakteristične društvene situacija, analizira probleme; njezina je rečenica dobro oblikovana, vješto poentira svoje zapise; nikad ne zapada u banalnost. Njezini su zapisi knjiga samosvjesne mlade žene, intelektualke spremne da se suoči sa stvarnim problemima našega društva.

Tena Štivičić

Tena Štivičić rođena je 1977. u Zagrebu, Diplomirala je dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti 2001., a 2004. magistirala je na londonskom Goldsmiths Collegeu, na odsjeku za dramsko pismo. Od tada živi i radi u Londonu i Zagrebu, a piše na hrvatskom i engleskom. Njezine se drame izvode u brojnim europskim zemljama, prevedene su na mnoge jezike i dobile mnoge nagrade, među kojima Europsku autorsku nagradu i Nagradu za inovativnost na Heidelberger Stückemarktu 2008. Drama Tri zime (Three Winters), pisana na engleskom jeziku, izvedena je u National Theatre u Londonu krajem 2014. i osvojila nagradu Susan Smith Blackburn za 2015. Uz Dvije i druge (2008.), drame je objavila u knjigama Nevidljivi (2015.) i Tri zime (2016.) Autorice je i zbirki kolumni: Odbrojavanje (2007.) i Vrag ne spava (2012.) i Pepeljugino maslo (2016.)

Moglo bi vas zanimati

×

Odbrojavanje

Tena Štivičić

5.18 €39.03 kn
Dodajte u košaricu