Profil

Nogomet i politika u Jugoslaviji

Richard Mills

Nagrada "Lord Aberdare" za najbolju knjigu o povijest sporta 2018.
Priča o 20. stoljeću kroz priču o nogometu.
19.78 €149.03 kn

Barkod: 9789533137193

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 384

Godina objavljivanja: 2019.

Prijevod: Iva Karabič

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 510 g

Britanski povjesničar Richard Mills godinama je proučavao nogometne prilike i procese na području bivše Jugoslavije, smatrajući da će upravo tako – preko nogometa – najbolje shvatiti što se u 20. stoljeću događalo na tim prostorima.

Nogomet i politika u Jugoslaviji

Na prostorima bivše Jugoslavije nogomet je uvijek bio mnogo više od igre. Od nastanka jugoslavenske države nakon Prvog svjetskog rata pa sve do njenog raspada 1990‐ih nogomet je bio tijesno povezan s politikom, preko njega su se iskazivale socijalne tenzije, autoritarna unitaristička srpska politika pritiskala je druge narode, a i oni su preko nogometa iskazivali svoje nacionalne težnje i samosvijest.

Britanski povjesničar Richard Mills godinama je proučavao nogometne prilike i procese na području bivše Jugoslavije, smatrajući da će upravo tako – preko nogometa – najbolje shvatiti što se u 20. stoljeću događalo na tim prostorima. Na temelju tog terenskog istraživanja, proučavanja arhiva i razgovora s brojnim sudionicima događaja napisao je ovu fascinantnu knjigu.

Nije se bavio samo reprezentativnim nogometom i utjecajem visoke politike na glavne klubove, nego je proputovao cijelu bivšu Jugoslaviju da shvati što se zbivalo i s manjim klubovima, koji su bili itekako važni u svojim sredinama. Potanko je analizirao desetljeća jugoslavenskih sportskih i političkih zbivanja, opisavši niz ključnih događaja na nogometnim terenima i oko njih – sudjelovanje jugoslavenske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Montevideu 1930. godine, odlazak nogometaša Hajduka u partizane, prelazak najboljih zagrebačkih nogometaša u beogradski Partizan nakon rata pod pritiskom, osnivanje Torcide, kao i dobro znani okršaj Dinama i Crvene zvezde na stadionu Maksimir 13. svibnja 1990. godine, koji je najavio raspad dotadašnje države.

Knjiga je dobila Nagradu Lord Aberdare za najbolju knjigu o povijest sporta 2018. godine.

Richard Mills

Richard Mills je profesor moderne evropske povijesti na Sveučilištu istočne Anglije u engleskom gradu Norwichu. Godinama je proučavao nogometne prilike i procese na prostorima bivše Jugoslavije, smatrajući da će upravo na taj način – preko nogometa – najbolje shvatiti što se događalo kroz 20. stoljeće na ovim prostorima. Na temelju tog terenskog istraživanja, proučavanja arhiva i razgovora s brojnim sudionicima događaja napisao je ovu knjigu. Nije se bavio samo reprezentativnim nogometom i utjecajem visoke politike na glavne klubove, nego je proputovao cijelu bivšu Jugoslaviju, da bi shvatio što se događalo i s manjim klubovima, koji su bili tako važni u svojim sredinama.

Moglo bi vas zanimati

×

Nogomet i politika u Jugoslaviji

Richard Mills

19.78 €149.03 kn
Dodajte u košaricu