Profil

Nemaš se kamo sakriti

Glenn Greenwald

Pulitzerova nagrada za novinarski pothvat godine.
Snimali su sve telefonske razgovore, elektroničku poštu, pratili Facebook stranice, objave na Twitteru, SMS-ove svih ljudi na svijetu...
15.79 €118.97 kn

Barkod: 9789533133164

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 295

Godina objavljivanja: 2014.

Prijevod: Damir Biličić

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 388 g

NSA može prisluškivati svaku osobu na svijetu ili kontrolirati njezinu internetsku komunikaciju.

Nemaš se kamo sakriti

Potkraj 2012. godine američki novinar i borac za ljudska prava Glenn Greenwald počeo je dobivati neobične poruke njemu nepoznate osobe koja mu je rekla da bi voljela s njim stupiti u kontakt, ali uz pomoć jednog šifriranog sustava, tako da nitko njihovu korespondenciju neće moći čitati. Uz pomoć jedne svoje prijateljice, koja se bavi snimanjem političkih dokumentaraca, dogovorio da se sastane s njom u Hongkongu. Ispostavilo se da je riječ o Edwardu Snowdenu, dotadašnjem službeniku američkih obavještajnih službi, koji je imao kod sebe skoro tri milijuna supertajnih američkih dokumenata o operacijama američke elektronske obavještajne agencije NSA. Iz tih je dokumenata bilo vidljivo da NSA može prisluškivati svaku osobu na svijetu ili kontrolirati njezinu internetsku komunikaciju, da u tome ima pomoć vodećih američkih telekomunikacijskih i internetskih kompanija, te da ona intenzivno prisluškuje i špijunira vodeće svjetske političare ali i ogroman broj Amerikanaca, iako to po američkim zakonima ne bi smjela.

Greenwald je o onome što mu je Snowden otkrio objavio u lipnju 2013. godine u Guardianu i niz članaka a neka otkrića o tome objavio je i Washington Post. Bila je to ogromna senzacija, o otkriću su se raspisali mediji diljem svijeta, a mnogi su bili zabrinuti intenzitetom i širinom elektronske špijunske aktivnosti koje su američke vlasti pokušale zanijekati, demantirati, ili umanjiti njihov značaj.

Protiv Snowdena pokrenut je pravosudni postupak pa se on – da se spasi zatvora – sklonio u Moskvu, a sudski postupak je prijetio i Greenwaldu.

U travnju 2014. godine zajedno s drugim novinarima koji su sudjelovali u ovom velikom otkriću Greenwald je dobio Pulitzera, najveću američku novinarsku nagradu.

Glenn Greenwald

Glenn Greenwald (1967.) američki je odvjetnik i novinar, koji trenutno živi u Brazilu. Studirao je na sveučilištu George Washington u Washingtonu, te završio studij prava na Sveučilištu New York. Nakon studija počeo se baviti odvjetništvom i postao stručnjak za ustavna pitanja i pitanja ljudskih prava. Bavio se i biznisom. U listopadu 2005. pokrenuo je internetski blog Unclaimed Territory gdje je pisao o raznim slučajevima kršenja ljudskih prava od strane američkih obavještajnih službi. Njegov je blog izazvao dosta pozornosti pa je stoga 2007. godine dobio priliku da postane suradnik uglednog američkog internetskog političkog sitea Salon. I tu su njegovi prilozi izazvali veliku pozornost pa je on počeo napuštati pravnički poslao jer se sve više počeo baviti novinarskim i publicističkim radom. Napustio je Salon u kolovozu 2012. godine kada je počeo raditi za Guardian, baveći se i dalje prvenstveno pitanjima kršenja ljudskih prava u SAD. Otišao je iz Guardiana kako bi pomogao formiranju nove nezavisne internetske medijske kuće First Look Media.

Moglo bi vas zanimati

×

Nemaš se kamo sakriti

Glenn Greenwald

15.79 €118.97 kn
Dodajte u košaricu