Profil

Nalozi za ubojstva

Amy Knight

Što stoji iza ubojstava ruskih disidenata i kritičara režima?
18.45 €139.01 kn

Barkod: 9789533136639

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 304

Godina objavljivanja: 2018.

Prijevod: Iva Karabič

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 394 g

Političke likvidacije u Putinovo doba.

Nalozi za ubojstva

Posljednjih godina zapadna štampa sve češće izvještava o tajnovitoj smrti ruskih disidenata i obavještajnih prebjega u inozemstvu, kao i o likvidacijama protivnika ruskog režima i odviše znatiželjnih i kritički raspoloženih novinara u Rusiji. Ta su ubojstva vrlo različita. Neka su počinjena iz zasjede, neke su žrtve otrovane, bilo je i profesionalnih, tiho izvedenih likvidacija, ali i vrlo nasilnih i brutalnih smaknuća. Naoko kao da te smrti nemaju nikakve međusobne veze, ali američka povjesničarka Amy Knight u svim tim ubojstvima vidi nešto zajedničko. Tvrdi da su ona dio stare prakse Kremlja – koja ima korijene u davnoj prošlosti, a kulminirala je u sovjetsko doba – da se politički protivnici ne samo politički onemoguće, nego i fizički uklone. Kako to ova knjiga pokazuje, postoji uočljiva nit koja povezuje mnoge od tih slučajeva: politički motivi Putinove vlade koji lebde nad tim događajima, kao i velika količina posrednih dokaza koji ukazuju na umiješanost Kremlja.

Ova knjiga govori o tom obrascu, analizira brojne konkretne slučajeve, ali ih povezuje s još jednim recentnim fenomenom, a to je interni terorizam, koji je u nekim fazama proteklih godina bio također u Rusiji prisutan.

Knjiga govori i o dilemama s kojima se susreću zapadne zemlje kada je riječ o tome kako reagirati na ove pojave, da li zaoštravati odnose s Rusijom ili se praviti da se ništa neobično ne događa, sve u uvjerenju da bi zaoštravanje odnosa s Kremljom samo pogoršalo cijelu ovu situaciju

Amy Knight

Amy Knight, rođenu 1946. u Chicagu, u američkim povjesničarskim krugovima smatraju najboljom poznavateljicom sovjetskih i ruskih obavještajnih službi. Objavila je o toj tematici niz knjiga, među kojima su najpoznatije KGB – policija i politika u Sovjetskom Savezu, Lavrentij Berija – Staljinov najbliži suradnik i Tko je ubio Kirova – najveći misterij Kremlja.

Moglo bi vas zanimati

×

Nalozi za ubojstva

Amy Knight

18.45 €139.01 kn
Dodajte u košaricu