Profil

Mladi Staljin

Simon Sebag Montefiore

Značajan doprinos rasvjetljavanju tajnovitog puta običnoga gruzijskog dječaka koji je postao crveni car i koji danas, zajedno sa Hitlerom, predstavlja suvremenu personifikaciju zla.
29.07 €219.03 kn

Barkod: 9789533190648

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 494

Godina objavljivanja: 2010.

Prijevod: Mijo Pavić

Vrsta uveza: tvrdi

Visina: 24.5 cm

Širina: 16 cm

Težina: 875 g

Montefiore baca sasvim novo svjetlo na Staljinove mladenačke, divlje, godine i njegovu ulogu revolucionarnog vođe kavkaskih bandita, dovodeći ga u izravnu vezu s nizom pljački, otmica, paleži, ucjena i smaknuća brojnih „izdajnika“.
New York Times

Mladi Staljin

Tko je zapravo bio Staljin? Što je oblikovalo ovog nemilosrdnog psihopata, koji je istodobno bio i besprijekoran političar, energičan državnik koji je pomogao u stvaranju i industrijalizaciji SSSR-a, nadigrao Churchilla i Roosevelta, obranio Staljingrad, umarširao Crvenom armijom u Berlin i porazio Hitlera?

Mladi Staljin priča je o karizmatičnom, mračno nepredvidljivom i promjenjivom dječaku sumnjivog podrijetla, rođenog u siromaštvu, uzdrmanog odgojem, ali unatoč tome, dječaku neobična talenta i sposobnosti. Cijenjen kao romantični pjesnik i školovan za svećenika u svojim ranim dvadesetima, svoj put ipak je pronašao u ulozi fanatičnog revolucionara. Kao glavni organizator mnogobrojnih pljački banaka, reketarenja, paleža i ubojstava, Staljin je istodobno bio i terorist i intelektualac i razbojnik. Ovo je dramatična priča o Staljinovim prijateljstvima, njegovim mržnjama, ali i mnogobrojnim ljubavnim aferama sa ženama iz svih društvenih slojeva i svih dobnih skupina te o njegovoj izvanbračnoj djeci. Priča je to o lukavu urotniku i vještu bjeguncu, čija je surova genijalnost toliko impresionirala Lenjina da ga je, uz Trockog, uzeo za glavnog suradnika.

Montefiore objašnjava kako je paranoično kriminalno podzemlje bilo zapravo Staljinovo prirodno okruženje te kako mu je kavkasko razbojništvo i političko nasilje, u kombinaciji s nemilosrdnom ideologijom, omogućilo vladavinu Kremljem i stvaranje Sovjetskog Saveza prema vlastitoj, iskrivljenoj, slici.

Utemeljen na desetogodišnjem istraživanju i nedavno otvorenim ruskim i gruzijskim arhivima, “Mladi Staljin” uz već obilno nagrađivano prethodno Montefioreovo djelo “Staljin: Na dvoru crvenog cara” (također u izdanju Profila), predstavlja briljantnu povijest SSSR-a, kroniku Ruske revolucije, ali i zadivljujuću intimnu biografiju o tome kako je Staljin zapravo postao Staljinom.

****

“Montefioreov izvrsno istražen i čitljiv portret Staljinove mladosti trebao bi zauvijek uništiti još jedan dugovječan mit; autor nam prikazuje Staljina s mauzerom oko pojasa, kao izazivača nereda, pljačkaša banaka i marksističkog urotnika, ali i kao neumornog učenika koji čita Platona na grčkom, proučava Napoleonove memoare ispisujući pritom mnoštvo bilježaka.”
The Guardian

 

Simon Sebag Montefiore

Simon Sebag Montefiore ugledan je britanski autor, povjesničar i romanopisac, rođen 1965. godine. Njegove vrlo hvaljene knjige svjetski su bestseleri; prevedene na više od 35 jezika.
Knjiga Katarina Velika i Potemkin (Catherine the Great & Potemkin) ušla je u uži izbor za nagrade Samuel Johnson, Duff Cooper i Marshovu nagradu za najbolju biografiju; knjiga Staljin: na dvoru crvenog cara (Stalin: The Court of the Red Tsar) osvojila je 2004. nagradu British Book Award za najbolju povijesnu knjigu godine, a Mladi Staljin (Young Stalin) nagradu LA Times Book u kategoriji biografija, Costa Biography Award, nagradu Kreisky za najbolju političku knjigu godine (Austrija) i Le Grand Prix de la Biographie Politique, a Ruby Films i Miramax trenutačno rade na produkciji filma utemeljenog na knjizi.
Montefiore je i autor romana Sashenka.
Njegova sljedeća povijesna knjiga jest Jeruzalem: biografija (Jerusalem: the Biography), nova povijest Bliskog istoka.
Član je Kraljevskog društva za književnost (Royal Society of Literature). Živi i radi u Londonu.

Moglo bi vas zanimati

×

Mladi Staljin

Simon Sebag Montefiore

29.07 €219.03 kn
Dodajte u košaricu