Profil

Metamorfoze znanstvene fantastike (TU)

Darko Suvin

O poetici i povijesti jednog književnog žanra.
39.68 €298.97 kn Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533191287

Broj stranica: 439

Godina objavljivanja: 2010.

Vrsta uveza: tvrdi

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 542 g

U svjetskim razmjerima ova knjiga ima pionirsku ulogu u afirmaciji vrijednosti žanra.

Metamorfoze znanstvene fantastike (TU)

Iako je odavno prepoznat u međunarodnim razmjerima, rad hrvatskog teoretičara književnosti i kulture Darka Suvina još uvijek nije dovoljno poznat u Hrvatskoj jer autor svoje tekstove već četiri desetljeća piše i objavljuje uglavnom na engleskom jeziku.

Još za boravka u domovini počeo je istraživati znanstvenu fantastiku, objavivši niz književnoznanstvenih eseja u časopisu Umjetnost riječi te antologiju “Od Lukijana do Lunjika” opremljenu i temeljitim književnopovijesnim pregledom tog žanra. I svoju svjetsku reputaciju nakon odlaska u inozemstvo primarno je gradio tekstovima o znanstvenoj fantastici, što je rezultiralo i nizom djela među kojima je najvažnija knjiga Metamorphoses of Science Fiction (1979.).

Suvin napušta zastarjele poglede na SF kao marginalni, trivijalni žanr; za njega je i inače hijerarhija među žanrovima rezultat kriterija koje nameću nositelji društvene moći. Ova knjiga determinira teorijske pretpostavke poetike žanra te donosi analize reprezentativnih autora znanstvene fantastike. Ona ima u svjetskim razmjerima pionirsku ulogu u afirmaciji vrijednosti žanra te je nezaobilazna u svakom ozbiljnijem teorijskom pristupu znanstvenoj fantastici.

Darko Suvin

Trenutno nema unesenog sadržaja za autora ovog izdanja.

Moglo bi vas zanimati

×

Metamorfoze znanstvene fantastike (TU)

Darko Suvin

39.68 €298.97 kn
Dodajte u košaricu