Profil

Kušaj i slušaj Trogir - francuski

Zlatko Gall

Jela koja se već stoljećima spremaju u trogirskim "boljim kućama", delicije koje su, poput slasnog rafiola ili pašticade, odavno već na svečarskom jelovniku trogirskih gospođa.
3.85 €29.01 kn

Barkod: 9789531206198

Jezik izvornika: hrvatski

Broj stranica: 32

Godina objavljivanja: 2007.

Prijevod: Petra Martić

Vrsta uveza: meki

Visina: 16.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 105 g

U Trogir uvijek vrijedi doći, ali ga također vrijedi i kušati i slušati. Makar uz pomoć ove knjižice i njezina CD-a.

Kušaj i slušaj Trogir – francuski

Jela koja se već stoljećima spremaju u trogirskim “boljim kućama”, delicije koje su, poput slasnog rafiola ili pašticade – odavno već na svečarskom jelovniku trogirskih gospođa, dio su jedne mnogo šire gastronomske tradicije: dalmatinske, venecijanske i mediteranske…

I u Trogiru, kao i u drugim dalmatinskim gradovima, delicije nisu, naime, nastajale u ribarskim kolibama i težačkim potleušicama, već u kuhinjama gospode. One iste koja je prihvaćala kozmopolitske gastronomske kurente venecijanskog “talioničkog lonca” i miješala ih s domaćim pučkim receptima.

Stoga su tradicionalna jela Trogira tako slična onima Zadra, Šibenika, Splita i Makarske – gradova u kojima su se također nadahnuto miješali okusi i mirisi „gospodske” i ,,težačko-ribarske” Dalmacije.

Recepti koji su pred vama, nastali su na sličan način kombinirajući tradiciju, pučku marendašku „filozofiju” i nove gastronomske kurente jednostavne, zdrave ili „siromašne” kuhinje. Svima im je pak zajednički zagovor namirnica iz trogirskog okruženja: školjki iz Marine ili s Čiova, ribe ulovljene oko Drvenika i Krknjaša, „verdure” iz Okruga ili Segeta, domaćeg marinskog ulja i vina.

Zlatko Gall

Zlatko Gall (r. 1954.), novinar, pisac i glazbeni kritičar. Završio je povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija objavljivao je tekstove s područja likovnosti, stripa i rocka. Kao novinar, objavljivao je u mnogim tiskovinama; od Starta, Svijeta i Vjesnika, preko Poleta, Džuboksa i Rocka pa do Slobodne Dalmacije i Feral Tribunea. Uz rock enciklopedije, vodiče i biografije, kao strastveni ljubitelj i poznavatelj dobre hrane, Gall je dosad objavio i desetak iznimno popularnih kuharica.
Od istog autora preporučamo: Dijeta za bonkuloviće, Kušaj i slušaj Dalmaciju, Kušaj i slušaj Trogir.

Curabitur imperdiet ultricies libero

Curabitur ac ex sed nisi pulvinar aliquam. In consequat ultricies dui non maximus. Suspendisse vel ornare augue, ac interdum ex. Nam rutrum orci augue, a maximus lorem pellentesque vel. Sed fringilla accumsan dolor. Nunc nec ipsum vestibulum, aliquam lorem porta, auctor neque.

Saznajte više
×

Kušaj i slušaj Trogir - francuski

Zlatko Gall

5.18 €39.03 kn
Dodajte u košaricu