-37 %
Profil

Krvavi meridijan

Cormac McCarthy

Epska priča o nasilju i izopačenosti što su pratili širenje Amerike na zapad.
15.79 € 118.97 kn
10.00 € 75.35 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 10.00 € (75.35 kn)

Barkod: 9789533193496

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 276

Godina objavljivanja: 2011.

Prijevod: Tatjana Jambrišak

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 378 g

Nazivaju ga jednim od najvažnijih romana XX. stoljeća.

Krvavi meridijan

Uspoređuju ga s remek-djelima Dantea, Melvillea, De Sadea, Faulknera i Flannery O’Connor, nazivaju jednim od najvažnijih romana XX. stoljeća, a njegova autora najvećim živućim američkim piscem – no, kako god pokušali opisati “Krvavi meridijan” Cormaca McCarthvja, više je nego vjerojatno da nam riječi neće biti dovoljne.

Utemeljen na povijesnim zbivanjima s teksaško-meksičke granice sredinom devetnaestoga stoljeća, “Krvavi meridijan” epska je priča o nasilju i izopačenosti što su pratili širenje Amerike na zapad.

Preispitujući ideologiju na kojoj se temelji američki san, “Krvavi meridijan” ocrtava granicu između znanja i moći, između napretka i dehumanizacije, između povijesti i mita i, najvažnije, između fizičkog nasilja i nasilja jezika.

Dok spektakularno razara mitologiju Divljeg zapada, McCarthvjev briljantni roman svojevrstan je košmarni dvoboj između četrnaestogodišnjeg Tennesseejca Malog, koji se priključuje skupini lovaca na skalpove i suca Holdena, možda i najfascinantnijeg negativca svjetske književnosti.

Cormac McCarthy

Cormac McCarthy (1933. – 2023.) Jedan od najcjenjenijih suvremenih američkih pisaca. Za roman Cesta nagrađen je Pulitzerovom nagradom 2007. godine. McCarthy je autor devet romana i dobitnik mnogih uglednih književnih priznanja, između ostalih Faulknerove i Nacionalne književne nagrade, ali najveći uspjeh kod publike i književne kritike donosi mu upravo priča o ocu i sinu koji postapokaliptičnom Amerikom putuju prema obali. Ostali važniji naslovi: The Orchard Keeper, Blood Meridian, Svi lijepi konji… te Nema zemlje za starce, koji je braći Coen poslužio kao predložak za Oscarom višestruko nagrađivani film.

Moglo bi vas zanimati

×

Krvavi meridijan

Cormac McCarthy

15.79 € 118.97 kn
15.00 € 113.02 kn
Dodajte u košaricu