Profil

Kolos - uspon i pad američkog imperija (TU)

Nial Ferguson

Opisujući povijest američkih vanjskih odnosa, autor ujedno pruža i zanimljiv pregled povijesti razvoja glavnih vidova američke moći, stavljajući pritom poseban naglasak na njezinu političku, vojnu i ekonomsku moć.
26.41 €198.99 kn Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533191720

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 528

Godina objavljivanja: 2011.

Prijevod: Mijo Pavić

Vrsta uveza: tvrdi

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 827 g

Je li Amerika novi svjetski imperij?

Kolos – uspon i pad američkog imperija (TU)

Iako su svi američki predsjednici, od Lincolna do Busha, to opovrgavali, britanski povjesničar Niall Ferguson dokazuje upravo suprotno – Sjedinjene Države najveća su vojna i gospodarska sila svih vremena. No pitanje je mogu li Sjedinjene Države i dalje, poput mitskog Atlasa, na svojim plećima nositi težinu cijelog svijeta?

Sjedinjene Države su, prema Fergusonu, danas imperij na izdisaju, koji gubi osnovna imperijalna jamstva: novac i radnu snagu, “oslanjajući se sve više na rizične financijske fondove”. Pa ipak, što je alternativa američkom imperiju? Što bi se dogodilo kada bi Sjedinjene Države, kao što mnogi priželjkuju, odlučile smanjiti svoju vojnu prisutnost u prekomorskim zemljama?

Nažalost, tvrdi Ferguson, iskustvo što ga svijet ima s vakuumom moći nije ohrabrujuće. Naglašava da svi oni koji priželjkuju da se Sjedinjene Države odreknu položaja hegemona, trebaju imati na umu da alternativa primatu SAD-a nipošto nije multipolarni svijet u kojemu će se velike sile natjecati za dominantan položaj, nego svijet bez hegemona. U tom slučaju, upozorava autor, svijet bi se pretvorio u nešto što ne bi bila pacifistička utopija, nego novi srednji vijek u kojemu bi vladalo bezvlašće.

Niall Ferguson

Niall Ferguson (1964.), višestruko je nagrađivan britanski povjesničar, specijaliziran za političku i ekonomsku povijest. Predavao je povijest na Camridgeu i Oxfordu, a trenutačno je profesor povijesti na Sveučilištu Harvard i poslovnog upravljanja na Harvard Business Schoolu. Honorarni je urednik u Financial Timesu. Autor je nekoliko značajnih knjiga, od kojih su najpoznatije: The History of the House of Rothschild, Money and Power in the Modern World, Colossus: the Rise and Fall of the American Empire i War of the World (1914-1989), a na hrvatski su mu prevedene knjige Kolos: uspon i pad američkog imperija te Uspon novca.

Moglo bi vas zanimati

×

Kolos - uspon i pad američkog imperija (TU)

Nial Ferguson

26.41 €198.99 kn
Dodajte u košaricu