Profil

Knjiga o jugu - dopunjeno izdanje

Jurica Pavičić

Sjajni eseji o jugu koji se ne nalazi u turističkim prospektima.
13.14 €99.00 kn Rasprodano

Barkod: 9789533137247

Broj stranica: 308

Godina objavljivanja: 2019.

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 363 g

Pavičić je s ovim palimpsestom složio esejistički vrhunac dalmatinske književnosti. Iz medijskog kaosa izvukao je ključne slojeve Dalmacije.
Željko Ivanjek, Jutarnji list

Knjiga o jugu jednako je zanimljiva onima koji prate autorov kolumnistički rad, ali i onima koji se s njegovim pismom tek susreću.
Emir Imamović Pirke, Forum.tm

Knjiga o jugu – dopunjeno izdanje

Živimo li mi Mediteranci u svojim zavičajima ili u „destinacijama“? Imamo li svoje živote ili je naš život grandiozni igrokaz kojem se u listopadu razmontiraju kulise, skupa s crkvicama, lođama i kavanama? Postoji li doista to mjesto koje se zove Mediteran?

Knjiga o jugu Jurice Pavičića, našeg ponajboljeg kroničara i kritičara mediteranskog juga, nije priča o mitskoj utopiji gdje se živi vječno, neopterećeno ljeto. U nizu sjajnih eseja kojima tematizira hrvatski, srednjoeuropski i sveeuropski jug, odnosno Dalmaciju, Jadran i Mediteran, Pavičić se bavi jadranskim i mediteranskim prostorom kao prostorom nedovršene modernizacije, prostorom ubrzane gentrifikacije i industrijski opustošenim prostorom, isključenim iz progresa i osuđenim na stalne početke iznova.

Izbacujući iz narativa stereotipne turističke slike, u ovim se tekstovima autor bavi jadranskom antropologijom od kulturne povijesti bure preko trajekata pa do vikendica. Njegove su teme zdanja koja govore o novijoj povijesti kao što je tučepski Hotel Jadran i projekt Skopje 2014, zatim zajednička industrijska povijest na primjerima Jugoplastike i Dalmatinke, ali i neke od prosvjetiteljskih figura dalmatinskog 20. stoljeća, kao što su Dika Marjanović Radica i Tomislav Ivić. Možda i najintimnija knjiga koju je Pavičić dosad objavio,

“Knjiga o jugu” donosi nekoliko autobiografskih eseja u kojima autor propituje kako su ideologije i kolektivna povijest 20. stoljeća oblikovale sudbine njega i njegovih predaka.

“Pavičićeva knjiga dijelom popunjava jednu polupraznu knjišku policu s oznakom: Mediteran, mediteranstvo i mediteranizam. Naime, iako ovdašnje elite desetljećima inzistiraju na hrvatskoj pripadnosti Mediteranu, ta je pripadnost uglavnom deklarativna i neopisana. Malo je suvislih tekstova koji autentično – suvremeno, bez stereotipa i klanjanja spomenicima tradicije – svjedoče o tome što Mediteran u ‘nama’ doista jest…. ‘Knjiga o jugu’ dokaz je da su u sredinama poput naše, u kojima je štošta neistraženo i neispisano, upravo novinski tekstovi često iznimno bitni za stvaranje suvremene antropologije domaćeg terena. Zato, čak i ako ste čitali u novinskom formatu eseje okupljene u ovoj knjizi, svakako je uzmite u ruku i čitajte ih opet i iznova.”
Katarina Luketić , Tportal

 

Jurica Pavičić

Jurica Pavičić rođen je 1965. u Splitu gdje i danas živi. Od 1989. radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina (Slobodna Dalmacija, Vijenac, Zarez, Nedjeljna Dalmacija, Jutarnji list…). Dobitnik je najznačajnijih hrvatskih priznanja za novinarstvo i filmsku kritiku. Novinarski rad Jurice Pavičića neodvojiv je od književnoga, a stalni su mu motivi istraživanje sudbine pojedinca i društva u tranziciji te funkcioniranje obitelji u mediteranskom društvu. Kao književnik debitirao je 1997. socijalnim trilerom Ovce od gipsa, po kojem je snimljen film Vinka Brešana Svjedoci, uvršten u konkurenciju Berlinskog filmskog festivala gdje je nagrađen i ekumenskom nagradom. Jurica Pavičić za scenarij je nagrađen Velikom zlatnom arenom festivala u Puli. Uslijedili su romani: Nedjeljni prijatelj, Minuta 88, Kuća njene majke, Crvenkapica, Žena s drugog kata, Crvena voda; zbirke priča Patrola na cesti i Brod u dvorištu te zbirka izabranih priča Skupljač zmija. Po naslovnoj priči zbirke Patrola na cesti snimljena je i kriminalistička miniserija u režiji Zvonimira Jurića koja je na Pulskom filmskom festivalu dobila nagradu za najbolju hrvatsku dramsku seriju (žiri Kratka Pula i žiri Fedeora). Roman Crvena voda ušao je u finale književnih nagrada tportala i Meša Selimović za najbolji roman u 2017. te je dobitnik Nagrade Ksaver Šandor Gjalski za najbolju prozu. Autor je i više publicističkih knjiga od kojih je u izdanju Profila objavljena Knjiga o jugu.

Moglo bi vas zanimati

×

Knjiga o jugu - dopunjeno izdanje

Jurica Pavičić

13.14 €99.00 kn
Dodajte u košaricu