Profil

Kamara obscura (tvrdi uvez)

Senko Karuza

Mali književni dragulj jedna je od onih knjiga koje u životima čitatelja imaju posebno mjesto: znamo zašto ih čitamo i zašto im se vraćamo, uvijek iznova.
18.45 € Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533190464

Broj stranica: 153

Godina objavljivanja: 2010.

Vrsta uveza: tvrdi

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 262 g

Kamara obscura (tvrdi uvez)

Tamna otočka soba, bez grijanja i bez klime, ali u kojoj se živi. Soba s mirisom, i soba s pogledom. Soba s ljudima; s toplim i gunđavim, duhovitim i peckavim, živim i neumornim mi. A kroz prozor te sobe, svoje kamare obscure, Senko Karuza gleda svoje i naše otoke: Vis i Hvar, Lopud i Palagružu, Liku i Istru, Zagreb i Europu, male i velike škoje, sve tamo do Martinika.

Prizori iz robovlasničkog turizma, Tuđi na svome, Prstaci, Zadrživi razvoj, More je njihovo, ali oni su naši… ni trunke patetike u tom hvatanju svijeta koji nestaje, ni trunke gorčine u opisivanju onoga koji nam nastaje pred nosom. Prezent je ovdje apsolutni pobjednik, i mi (čitateljsko) se smijemo ovim pričama i uživamo u vlastitom gubitku i predaji, barem onoliko koliko i ona prisna množina koja ih nastanjuje.

Senko Karuza

Senko Karuza rođen je 1957. u Splitu. Djetinjstvo je proveo na otoku Visu. Školovao se u Visu, Splitu i Zagrebu. Studirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Priče i kolumne objavljivao u više domaćih novina i časopisa, a priče su mu uvrštavane u različite antologije, preglede i izbore te prevođene na strane jezike.

Objavio je knjige: “Busbuskalai” (1997.); “Ima li života prije smrti” (2005.); “Tri krokodila” (s B. Čegecom i M. Mićanovićem, 2005.); “Vodič po otoku” (2005.) i “Teško mi je reći” (sabrane priče, 2007.). Organizator je književnog festivala Mare, Mare! i osnivač neformalnog Multimedijalnog mobilnog centra za istraživanje alternativnih načina preživljavanja na malim i pučinskim otocima.

Moglo bi vas zanimati

×

Kamara obscura (tvrdi uvez)

Senko Karuza

18.45 €
Dodajte u košaricu