Profil

Kako je umirala demokracija

Steven Levitsky i Daniel Ziblatt

Nagrada "Goldsmith". Knjiga godine u izboru Washington Posta, Timea, Foreign Affairsa, WBUR-a, Pastea. Ova je knjiga postala gotovo obavezno štivo u američkom političkom miljeu, analitičke procjene i argumenti iz knjige često su citirani, ona je postala ključno referentno mjesto.
19.78 €149.03 kn

Barkod: 9789533138138

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 256

Godina objavljivanja: 2020.

Prijevod: Saša Stančin

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 335 g

Lucidan i nezaobilazan vodič za ono što se može dogoditi.
The New York Times

Pomno istraženo i uvjerljivo.
USA Today

Moćan poziv za buđenje.
Foreign Affair

Kako je umirala demokracija

Steven Levitsky (1962.) i Daniel Ziblatt (1972.) profesori su politologije na jednom od najuglednijih svjetskih sveučilišta, američkom Harvardu. Godinama su se bavili proučavanjem nedemokratskih, autoritativnih i diktatorskih režima, te svojim studentima u svojim predavanjima objašnjavali kako da prepoznaju i proučavaju takve režime diljem svijeta, posebno ih učeći kako da uoče prve znakove i simptome koji pokazuju da se demokratska vlast u nekoj bližoj ili udaljenijoj zemlji počne od demokracije pretvarati u autokraciju i dalje u diktaturu.

Na američkim predsjedničkim izborima 2016. godine pobijedio je kandidat Republikanske stranke, biznismen i televizijski zabavljač Donald Trump, i 20. siječnja 2017. kao američki predsjednik ušao u Bijelu kuću i preuzeo vlast. Malo tko je točno znao kakva će ta vlast biti, pa su i Levitsky i Ziblatt, kao i značajan dio američke javnosti, bili zgranuti kada su vrlo brzo nakon Trumpova ulaska u Bijelu kuću uočili u svojoj vlastitoj domovini upravo one iste prve znakove uništavanja demokratskog sustava, znakove na koje su svoje studente upozoravali da na njih paze kod proučavanja zemalja Azije, Afrike, Latinske Amerike, pa i nekih europskih kada prelaze iz liberalnih u iliberalne demokracije. Još su više bili zgranuti kad su vidjeli da se ti znakovi umnožavaju, te da se zbog toga američka demokracija počela dramatično urušavati. Alarmirani tim slijedom događaja odlučili su o tome napisati knjigu i njome upozoriti američku javnost na to što se događa i kakva opasnost Americi prijeti.

Prvo izdanje ove knjige izašlo je 2018. godine te izazvalo ogromnu pozornost američke javnosti. Knjiga je izazvala brojne reakcije, dobila velike pohvale medija, kao ključna analiza trumpovske Amerike, te se našla na listi najprodavanijih knjiga New York Timesa. 

 

Steven Levitsky i Daniel Ziblatt

Trenutno nema unesenog sadržaja za autora ovog izdanja.

×

Kako je umirala demokracija

Steven Levitsky i Daniel Ziblatt

19.78 €149.03 kn
Dodajte u košaricu