Profil

Ive Mihovilović - Spectator

Aleksandar Vojinović

U hrvatskom novinarstvu vjerojatno nema zanimljivije i dramatičnije priče od biografije ovog novinara.
2.52 €18.99 kn

Barkod: 9789531201346

Broj stranica: 301

Godina objavljivanja: 2005.

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 426 g

Kultna figura hrvatske novinarske scene.

Ive Mihovilović – Spectator

Iako nije bio ni buntovnik, ni revolucionar, ni političar, u povijesnim vrtlozima Mihovilović je plaćao ceh svoje moralne i racionalne angažiranosti. Progonjen i zatvaran u talijanskim i ustaškim zatvorima, umalo pogubljen u Bleiburgu, zamalo nestao u zloglasnoj „vili” Ozne – Ive Mihovilović stići će ipak i pisati, uređivati, objavljivati – stvarati temelje modernog novinarstva u hrvatskoj.

Novinarski rad Ivi Mihovilovića (Premantura, 1905) započinje 1924. godine u Trstu, gdje uređuje “Istarsku riječ”, jedini hrvatski tjednik pod Italijom. Nakon boravka u fašističkim zatvorima, 1932. u Zagrebu preuzima uređivanje lista “Istra”, a surađuje u “Obzoru”, “Jutarnjem listu” i “Novostima”, u kojima ubrzo postaje urednik vanjske politike, glavni urednik, a 1940., godine i direktor. U njegovoj “Eri” u “Novostima” surađuju Ivan Goran Kovačić, Vladimir Nazor, Ranko Marinković, Stanislav Šimić i mnogi drugi. Iako za Drugog svjetskog rata u Zagrebu djeluje kao ilegalac, zbog čega ga ustaške vlasti zatvaraju, nakon rata Mihovilović ponovno završava u zatvoru. Po povratku objavljuje studije o problemu Trsta, Istre i Italije, a jedini urednički posao dobiva u “Vjesniku u srijedu” (1952), gdje nije naveden u impresumu jer “još nije provjeren do kraja”. “Vus” uskoro postaje pravo poslijeratno novinsko čudo.

Neumornost i lucidnost novinara Mihovilovića i sumnjičavost svih režima, što ga je pratila za čitava života, sjedinile su se 1953. u njegovom glasovitom pseudonimu Spectator. Više od tri desetljeća ovo ime bit će sinonim za ažurnost, objektivnost i točnost. Ali i čitanost – što Mihoviloviću donosi status kultne figure hrvatske novinarske scene. Pod tim će imenom biti suradnikom mnogih redakcija i jedan od najčitanijih hrvatskih novinara sve do svoje smrti, 1988. godine.

Aleksandar Vojinović

Aleksandar Vojinović (1936. – 2008.), hrvatski novinar, publicist i prevoditelj. Tijekom svoje novinarske karijere radio je u raznim dnevnim i tjednim novinama. Autor knjiga Zločin je pobjegao na zapadna vrata (1975.), Zločin je bježao na Zapad (1987.), Leon Rupnik (1988.) Ante Pavelić (1988.), Križni put (u suatorstvu s Borisom Vlašićem, 1991.) NDH u Beogradu (1995.), Nije sramota biti Hrvat, ali je peh: velike i male tajne NDH (1999.) Ive Mihovilović: Spectator (2005.) i Andrija Maurović: prorok apokalipse (2007).

Curabitur imperdiet ultricies libero

Curabitur ac ex sed nisi pulvinar aliquam. In consequat ultricies dui non maximus. Suspendisse vel ornare augue, ac interdum ex. Nam rutrum orci augue, a maximus lorem pellentesque vel. Sed fringilla accumsan dolor. Nunc nec ipsum vestibulum, aliquam lorem porta, auctor neque.

Saznajte više
×

Ive Mihovilović - Spectator

Aleksandar Vojinović

26.41 €198.99 kn
Dodajte u košaricu