Profil

Gola planina

Reinhold Messner

Potresna je i dramatična ispovijest Reinholda Messnera, najvećeg alpinista našeg vremena, o usponu na Nanga Parbat na kojem je izgubio brata i koji je obilježio cijeli njegov život.
17.12 € Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533193557

Jezik izvornika: njemački

Broj stranica: 294

Godina objavljivanja: 2011.

Prijevod: Marija Petričević

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 486 g

Tragična ispovijest velikog alpinista o najtežem usponu u njegovu životu.

Gola planina

Godine 1969. Reinhold Messner i njegov brat Günther dobivaju poziv za ekspediciju na Nanga Parbat, 8125 m visok vrh u pakistanskom dijelu Himalaje. Cilj je nikad osvojena južna stijena Rupal, najveća ledenjačka stijena na svijetu, preko 4500 metara strma divovska padina s nagibom od šezdesetak stupnjeva, koju ne možete obuhvatiti jednim pogledom. To je bio najveći alpinistički izazov tog vremena, a upravo braća Reinhold i Günther predvodila si veliku njemačku ekspediciju u brojnim opasnostima koje svladavaju u toj ledenoj pustoši. Zajedno su u šatoru, zajedno u stijeni, zajedno zatočeni u ledenjačkoj špilji na 6000 metara, čekajući danima da se vrijeme koje divlja smiri dok lavine iznad njih tutnje i jure niz beskonačno strmu padinu.

I dok mnogi zbog lošeg vremena posustaju, dva brata predlažu još jedan pokušaj. Kreću na vrh, ali taj posljednji uspon prati niz nevjerojatnih nesporazuma. Pri iscrpljujućem silasku s vrha Gunther pogiba, a vođa i još neki članovi ekspedicije optužuju Reinholda da je zbog svojih ambicija odveo brata u smrt. Reinhold Messner uzvraća im da to čine da bi prikrili svoj udio u tragediji te da su sve njegove odluke pri silasku bile motivirane jedino željom da spasi brata.

Mučna polemika trajala je desetljećima, a Gola planina konačan je Reinholdov odgovor na te napade, tragična ispovijest velikog alpinista o najtežem usponu u njegovu životu.

Reinhold Messner

Trenutno nema unesenog sadržaja za autora ovog izdanja.

Moglo bi vas zanimati

×

Gola planina

Reinhold Messner

17.12 €
Dodajte u košaricu