Profil

Filozof igra nogomet

Viktor Žmegač

Nagrada "Kiklop" za esejističku knjigu.
Svojevrsna intelektualna autobiografija iznimnog autora i germanista.
13.14 €99.00 kn

Barkod: 9789533193670

Broj stranica: 237

Godina objavljivanja: 2011.

Vrsta uveza: meki

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 277 g

Svojevrsni nastavak prethodne velike uspješnice “SMS eseji”.

Filozof igra nogomet

Autor u formi kratkih zapisa tematizira različite zgode iz vlastitog života, često ih povezujući s književnim djelima ili ih pak tumačeći u filozofijskom ključu. Ti su kratki esejizirani zapisi pisani po uzoru na slične knjige Benjamina, Adorna i Valeryja. Na sažet i poentiran način nastaje diskurs kojemu najbolje pristaje naziv „sintetična proza“. Sintetična u dvostrukom smislu riječi. Ona prepliće različite tipove diskursa (od kulturološkog razmatranja do povijesno osmišljenog memoarskog fragmenta i aktualističkih zapisa o društvenim i kulturnim težištima suvremenog razdoblja). No to je sintetička proza i u tom smislu što je zasnovana na jakim kontrastima između filozofske teksture i otkvačenih zapisa koji prizivlju atmosferu tramvajskih vožnji.

Od prethodne se ova knjiga razlikuje po tome što više nije dominantno fokusirana na zgode iz autorova djetinjstva, već obrađuje i događaje iz zrelijeg razdoblja; na svojevrstan način predstavlja njegovu intelektualnu autobiografiju.

Viktor Žmegač

Viktor Žmegač, akademik, profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, germanist europskoga glasa, kroatist, muzikolog i književnik rođen je 1929. u Slatini. Doktorat znanosti stekao je godine 1959, a od 1971. pa sve do umirovljenja 1999. radio je kao redoviti profesor njemačke književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Objavio je dvadesetak knjiga u zemlji i inozemstvu, a njegova djela nalaze se na popisu obavezne literature uglednih stranih sveučilišta. Redoviti je član HAZU, inozemni član Saske akademije u Leipzigu i član znanstvenoga društva Academia Europaea u Londonu. Doitnik je brojnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor je, između ostalog, knjiga: Težišta modernizma, Povijesna poetika romana, Duh impresionizma i secesije, Bečka moderna, Hrvatska novela (zajedno s Ivom Frangešom), Školska knjiga, Zagreb 1998., Književni protusvjetovi (zajedno s Nikolom Batušićem i Zoranom Kravarom), Književnost i glazba, Od Bacha do Bahausa, Majstori europske glazbe, Prošlost i budućnost 20. stoljeća, Strast i konstruktivizam duha i Četiri grada. U izdanju Profila objavljene su mu knjige: Sms eseji, Filozof igra nogomet i Europa x10.

Moglo bi vas zanimati

×

Filozof igra nogomet

Viktor Žmegač

13.14 €99.00 kn
Dodajte u košaricu