-67 %
Profil

Euro

Joseph E.Stiglitz

Čuveni ekonomist i nobelovac o političkoj i ekonomskoj krizi eura.
19.78 € 149.03 kn
6.50 € 48.97 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 6.50 € (48.97 kn)

Barkod: 9789533135618

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 416

Godina objavljivanja: 2017.

Prijevod: Dražen Čulić

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 534 g

Postoje samo dva rješenja: ili uvesti nove propise i institucije koje bi euro pretvorile u uistinu zajedničku valutu s jedinstvenom europskom politikom ili treba euro ukinuti.
Joseph Stiglitz

Euro

Američki ekonomist i nobelovac Joseph Stiglitz već niz godina oštar je kritičar zajedničke europske valute eura, posebno načina na koji je ta valuta uvedena te načina na koji se europski političari odnose prema njoj. O tome je često pisao i govorio, a sada je svoja razmišljanja o tome što je glavni problem eura skupio u knjizi koja je izazvala veliku pozornost stručne, ali i šire javnosti. Stiglitz smatra da euro na sadašnji način ne može funkcionirati te da može uništiti Europsku uniju.

Po njegovu mišljenju jedna od najvećih snaga Europe jest njezina raznolikost, ali to predstavlja veliki problem za euro jer ta raznolikost traži da se valuta u raznim dijelovima Europe ponaša različito, već prema lokalnim potrebama. No kod zajedničke valute kamatne stope moraju svugdje biti jednake, a to znači da pojedine države ne mogu te stope mijenjati prema potrebama svojih ekonomija. Zbog toga je nužno imati institucije koje će svojim djelovanjem pomoći državama kojima zajednička politika eura ne odgovara, a Europa je uvela euro, iako istodobno nije formirala te institucije.

Kriza eura istodobno je i politička i ekonomska jer se te dvije stvari ne mogu odvojiti. Za taj problem postoje samo dva rješenja: ili uvesti nove propise i institucije koje bi euro pretvorile u uistinu zajedničku valutu s jedinstvenom europskom politikom ili treba euro ukinuti.

Knjiga sadrži i pogovor u kojem se analizira Europska unija nakon Brexita.

Joseph E. Stiglitz

Joseph Stiglitz, američki ekonomist, profesor ekonomije na sveučilištu Columbia, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju rodio se 9. veljače 1943. godine u gradu Garyju u američkoj saveznoj državi Indiana. Završio je koledž Amherst i diplomirao na Massachusetts Institute od Technology. Potom je predavao na nekoliko sveučilišta kao što su Yale, Harvard i Stanford. Devedesetih godina bio je među najutjecajnijim ekonomskim savjetnicima predsjednika Billa Clintona, od 1995. godine bio je predsjednik Američkog Vijeća ekonomskih savjetnika. Od 1997. godine bio je potpredsjednik i glavni savjetnik Svjetske banke. Od 2001. godine predaje poslovnu ekonomiju i međunarodne odnose na sveučilištu Columbia u New Yorku. Nobelovu nagradu dobio je 2001. godine zajedno s ekonomistima A. Michaelom Spenceom i Georgeom A. Akerlofom za teoriju tržišta na kojem djeluju asimetrične informacije. Autor je velikog broja knjiga među kojima su: The Roaring Nineties: A New History of the World’s Most Prosperous Decade (2003.), The Three Trillion Dollar War: The True Cost of the Iraq Conflict (2008.), The Price of Inequality (2012.) i Rewriting the Rules of the American Economy: An Agenda for Growth and Shared Prosperity (2016.).

×

Euro

Joseph E.Stiglitz

19.78 € 149.03 kn
19.78 € 149.03 kn
Dodajte u košaricu