Profil

Erotika

Vasko Lipovac

Erotskim radovima autor zaključuje svoju mudru i lijepu priču o tijelu.
26.41 €198.99 kn

Barkod: 9789531208024

Broj stranica: 368

Godina objavljivanja: 2008.

Vrsta uveza: tvrdi

Visina: 23 cm

Širina: 21.5 cm

Težina: 1698 g

Erotika

Erotski radovi Vaska Lipovca do nedavno su nasmijavali samo posjetitelje njegova ateljea. S njima je zaključena Lipovčeva mudra i lijepa priča o tijelu. Nema u nas zapravo umjetnika koji s više poštovanja i ljubavi doživljava tijelo i tjelesne ugode, malena smrtna zadovoljstva kao što su hrana i seks. U nježnom, čistom i sitom svijetu njegove umjetnosti naći ćete stroga čovjeka, mudraca pomirenog sa svijetom, koji se zadovoljno okreće iza sebe i zaključuje kako je lijepo živjeti.

Slike i kipovi, s izuzetkom nekih Bogorodica u marijanskim svetištima po Hercegovini, srećom ipak ne govore, inače bi to bila prava pobuna. Ekipa iz ateljea krala bi voće po susjednim vrtovima, kućanice od njih ne bi smjele ostaviti štrudel na prozoru da se ohladi, a Vasko Lipovac naposljetku bi možda odustao i uzeo praviti vitkije, prehrambeno nezahtjevne žene i muškarce. Na njegovim crtežima i platnima ševile bi se neke manekenke mršavih bedara.

No, takvo je što opet sasvim nemoguće. Vasko je stara škola i ne da se varati ovim današnjim okrutnim mjerilima ljepote zbog kojih se djevojčice izgladnjuju. Njegova XXL gospoda i dame djeluju sasvim neopterećeno svojom pretjeranom tjelesnom težinom, ne bi se reklo da zabrinuto staju na vagu, zbrajaju kalorije i izrezuju recepte za dijete iz ženskih magazina. To je svijet vedrog, mirnog hedonizma, zadovoljnog samim sobom. Tu se slobodno čupne malo kruhića i paštete između obroka. Umjesto integralnih žitarica meze se integralni odojci.
Iz predgovora Ante Tomića

Vasko Lipovac

Kipar i slikar Vasko Lipovac rođen je 14. lipnja 1931. godine u Kotoru. Akademiju primijenjenih umjetnosti završio je u Zagrebu 1955. godine. Bio je suradnik majstorske radionice Krste Hegedušića od 1955. do 1959. Izlagao je na brojim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu, a za svoje radove dobio je brojne nagrade i priznanja. Preminuo je u Splitu, 4. srpnja 2006.

×

Erotika

Vasko Lipovac

26.41 €198.99 kn
Dodajte u košaricu