Profil

Dnevnik besposličara

Radenko Vadanjel

Izrazito urbane priče smještene u provincijski gradić.
7.83 €59.00 kn

Barkod: 9789531202695

Broj stranica: 144

Godina objavljivanja: 2006.

Vrsta uveza: meki

Visina: 19.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 171 g

Vadanjel je ispisao oporu ali i melankoličnu knjigu koja lako zavodi čitatelja.

Dnevnik besposličara

Radenko Vadanjel još je jedan od pjesnika generacije devedesetih koji su se nakon uspješnog pjesničkog predstavljanja (o čemu svjedoči uvrštavanje u cijeli niz antologija i izbora) okrenuli prozi. U knjizi priča Vadanjel ispisuje izrazito urbane priče smještene u provincijski gradić. Njegovi preljubnici, prevareni muževi, besposličari koji čitaju T. Bernharda “poredani uzduž šanka, blagonaklono se smješe i prepuštaju slatkom ništavilu”.

Naizgled dramatične događaje u njihovu životu uspijeva razgraditi posvemašnja rezigniranost i umrtvljenost. Vadanjelovi likovi iznad su društvog prosjeka, bar po svom uvidu u problem, ali oni nisu akteri, nego promatrači koje je umor savladao. Oni nemaju posla ili rade posao koji ne žele raditi, ali njihovo otpadništvo nema u sebi gordosti niti bunta, oni nemaju snage ni da se brane. A onda ih, posve neočekivano, iz mrtvila trgne teška bolest ili nečiji slučajan dodir.

Vadanjel je ispisao oporu ali i melankoličnu knjigu koja lako zavodi čitatelja, knjigu koja će se na mapi nove hrvatske proze smjestiti negdje između Romana Simića, s kojim dijeli iznimnu posvećenost jezičnim i sadržajnim detaljima, i Gordana Nuhanovića, koji poput njega, dobrohotno razobličuje provincijsku učmalost.

Radenko Vadanjel

Radenko Vadanjel rođen je u Puli. Poetskim tekstovima surađivao u Istri, Novoj Istri, Abraksasu, Rivalu i Quorumu. Kratke priče objavljivao u Jutarnjem listu, mostarskom Kolapsu, Quorumu, Književnoj republici i na stranicama LitKona (www.attack.hr/litkon). Priče su mu čitane i na Trećem programu Radio Zagreba. Objavio je zbirku pjesama Lekcija o postojanosti (1999. Meandar, Zagreb). Uređivao je riječki književni časopis Rival. Bio je predsjednik Književne udruge B produkcija županije istarske.

Curabitur imperdiet ultricies libero

Curabitur ac ex sed nisi pulvinar aliquam. In consequat ultricies dui non maximus. Suspendisse vel ornare augue, ac interdum ex. Nam rutrum orci augue, a maximus lorem pellentesque vel. Sed fringilla accumsan dolor. Nunc nec ipsum vestibulum, aliquam lorem porta, auctor neque.

Saznajte više

Moglo bi vas zanimati

×

Dnevnik besposličara

Radenko Vadanjel

18.45 €139.01 kn
Dodajte u košaricu