Profil

Dioklecijan

Jasen Boko

Sasvim nepoznata priča o Dioklecijanu u knjizi koja se čita kao uzbudljiv povijesni triler i nastojanje da se tog cara zasluženo povijesno valorizira.
13.14 €99.00 kn Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533135472

Broj stranica: 344

Godina objavljivanja: 2016.

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 501 g

Biografija kontroverznoga rimskog cara: reformator ili progonitelj kršćana?

Dioklecijan

Iako je Dioklecijan jedan od najvećih careva Rimskog Carstva, o njemu se malo toga sa sigurnošću zna, a saznanja koja imamo često su proizvoljne legende ili pristrane interpretacije.

U ovoj opsežnoj biografiji autor opisuje Dioklecijanov život u svim fazama njegova života: od običnog vojnika do rimskog cara, osnivanje i funkcioniranje tetrarhije, carevu abdikaciju i smrt u Palači koju je izgradio. Ovu izrazito slojevitu ličnost Jasen Boko prikazuje čvrsto se oslanjajući na relevantne rezultate znanstvenih istraživanja, otvoreno govori o kontroverznim odlukama: o neuspjeloj ekonomskoj reformi koja ga prikazuje kao socijalno osjetljivog cara, te o Ediktu protiv kršćana po kojem je ovaj car ostao upamćen, a autor precizno dokazuje koliko tu ima pretjerivanja. Također opisuje izgradnju prekrasne Palače, koliko je sam car sudjelovao u njezinu projektiranju te zašto je napravljen golemi akvedukt i koje je sve funkcije Palača imala.

Jasen Boko, naš nagrađivani putopisac, dramatičar i biograf, vješto isprepliće znanstvene činjenice i svoja otkrića s putovanja Dioklecijanovim tragom te dramatski dopisuje neke ključne scene, čineći ovu biografiju pristupačnom i zabavnom. Istovremeno, ne boji se postaviti brojna pitanja o dilemama koja znanstvenici još nisu sa sigurnošću razriješili, osobito o onima vezanima uz pristrano interpretiran odnos Dioklecijana prema kršćanstvu.

„Ova je knjiga u našoj literaturi ostvarenje s odlikama prvijenca jer na jednostavan i zanimljiv način stručna istraživanja predstavlja širokom čitateljstvu, a znanstvenoj javnosti može biti zanimljiva zbog pristupa i širine tema koje obrađuje. Strogu znanstvenu akribičnost, opet, nadoknađuju dijelovi teksta sasvim nesputanog rukopisa, otvoreno spontani, bezrezervno napisani, simpatično podrugljivi, pa i ludički, koji svojom elastičnošću odlaze s one strane znanstvenoga pisma, tvoreći mu dobrodošao kontrast.“
doc. dr. sc. Ivan Basić, recenzent (Odsjek za povijest, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu)

„Od Boke već u pravilu dobivamo životno uvjerljiv i književno gust autorski iskaz koji plijeni kako suverenošću poznavanja teme, tako i samosvojnošću stila.“
Damir Pilić, književnik i novinar

Jasen Boko

Jasen Boko diplomirani je profesor književnosti i dramaturg. Radio je u Slobodnoj Dalmaciji kao novinar-komentator, urednik kulturne rubrike i kazališni i književni kritičar. Nakon toga bio je samostalni umjetnik, kao slobodni pisac da bi od prosinca 2012. u Drami splitskog HNK bio prvo ravnatelj, a zatim dramaturg i producent. U dvadeset i pet godina pisanja za scenu napisao je dvadesetak drama izvedenih na scenama Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije u četrdesetak profesionalnih produkcija.
Više radio drama i adaptacija izvedeno mu je u Dramskom programu Hrvatskog radija, surađuje i na Hrvatskoj televiziji i Hrvatskom radiju. Dramski program HTV-a na jesen 2017. po njegovom scenariju premijerno će prikazati četverodijelnu biografsku igrano–dokumentarnu seriju TIN – 30 godina putovanja.
Za svoj književni rad nagrađivan je s više nagrada (Kiklop, Marin Držić, Mali Marulić…)
Kao dramaturg surađivao je na više od dvadeset kazališnih projekata u Hrvatskoj i Sloveniji, preveo je više dramskih tekstova s engleskog jezika. Bio je predavač kolegija Primjeri iz dramske književnosti, Lutkarstvo i scenska kultura te Scenska kultura na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, a objavio je dvanaest knjiga: Kazališni sat i druga drama izdan je 1995., a 2002. izašao je njegov izbor iz hrvatske drame devedesetih Nova hrvatska drama, koji uz sedam odabranih drama donosi i opširan predgovor. Tin, biografija Trideset godina putovanja, romansirani je životopis Tina Ujevića koju je napisao 2005. Zbirku putopisa Peta strana svijeta, izdao je 2006., a 2007. objavio je knjigu teatroloških radova Zapisi iz kazališnog (su)mraka. Na Putu svile (tragovima Marka Pola) putopis o putovanju legendarnom rutom lokalnim prijevozom, objavio je 2009. u, a Priče iz muzeja namijenjene su mlađoj publici (2010.). Kazalište ilustriranu knjigu za djecu objavio je Srbiji 2012. (prevedena na azerbajdžanski, turski i španjolski, a uskoro izlazi i u Hrvatskoj), a Tragovima Odiseja (2012.) provokativan je putopis koji istražuje suvremeni Mediteran i ulogu Odiseja u europskoj kulturi, te donosi neočekivana otkrića o mjestima po kojima je putovao itački kralj. Godine 2013. u Beogradu mu je objavljena knjiga Putovanje za početnike. Godine 2014. iz tiska je izišla Za Aleksandrom Velikim u srce Azije (Zapisi iz zemalja gdje mitovi još žive). Posljednja mu je knjiga – zasad – biografija Dioklecijana objavljena 2016.
Jasen Boko, o sebi:

Raduje me činjenica da sam puno toga stigao u ovih svojih pet desetljeća. Radio sam u rudnicima zlata u Australiji i tvornici ribe na norveškom sjeveru, brao maline u Quebecu, autostopirao u Burmi i Iranu, penjao se po Himalaji, kupao u Titicaci, spuštao se niz kanjone, putovao Svilenom cestom lokalnim prijevozom, susreo se s Odisejom na Mljetu (dobro, ovo posljednje zamalo), tražio Aleksandra među talibanima u Afganistanu, penjao ekstremnim stijenama, putovao uistinu neobičnim dijelovima ovih naših pet kontinenata…

Imam ja i ozbiljni dio života. Diplomirao sam dramaturgiju i svjetsku književnost, bio samostalni umjetnik, dramaturg, urednik, novinar, ravnatelj Drame splitskoga HNK, producent… Dramski tekstovi igrani su mi u dvadesetak kazališta. Ovo je moja jedanaesta knjiga, a za sve to pisanje zaslužio sam i nešto nagrada. Predajem na Filozofskom fakultetu u Splitu, a i dalje sam unutarnji u splitskome HNK.

Po zanimanju, barem onom u duši, jednostavno sam – nomad.

Moglo bi vas zanimati

×

Dioklecijan

Jasen Boko

13.14 €99.00 kn
Dodajte u košaricu