Profil

Dioklecijan

Jasen Boko

Sasvim nepoznata priča o Dioklecijanu u knjizi koja se čita kao uzbudljiv povijesni triler i nastojanje da se tog cara zasluženo povijesno valorizira.
13.14 € Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533135472

Broj stranica: 344

Godina objavljivanja: 2016.

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 501 g

Biografija kontroverznoga rimskog cara: reformator ili progonitelj kršćana?

Dioklecijan

Iako je Dioklecijan jedan od najvećih careva Rimskog Carstva, o njemu se malo toga sa sigurnošću zna, a saznanja koja imamo često su proizvoljne legende ili pristrane interpretacije.

U ovoj opsežnoj biografiji autor opisuje Dioklecijanov život u svim fazama njegova života: od običnog vojnika do rimskog cara, osnivanje i funkcioniranje tetrarhije, carevu abdikaciju i smrt u Palači koju je izgradio. Ovu izrazito slojevitu ličnost Jasen Boko prikazuje čvrsto se oslanjajući na relevantne rezultate znanstvenih istraživanja, otvoreno govori o kontroverznim odlukama: o neuspjeloj ekonomskoj reformi koja ga prikazuje kao socijalno osjetljivog cara, te o Ediktu protiv kršćana po kojem je ovaj car ostao upamćen, a autor precizno dokazuje koliko tu ima pretjerivanja. Također opisuje izgradnju prekrasne Palače, koliko je sam car sudjelovao u njezinu projektiranju te zašto je napravljen golemi akvedukt i koje je sve funkcije Palača imala.

Jasen Boko, naš nagrađivani putopisac, dramatičar i biograf, vješto isprepliće znanstvene činjenice i svoja otkrića s putovanja Dioklecijanovim tragom te dramatski dopisuje neke ključne scene, čineći ovu biografiju pristupačnom i zabavnom. Istovremeno, ne boji se postaviti brojna pitanja o dilemama koja znanstvenici još nisu sa sigurnošću razriješili, osobito o onima vezanima uz pristrano interpretiran odnos Dioklecijana prema kršćanstvu.

„Ova je knjiga u našoj literaturi ostvarenje s odlikama prvijenca jer na jednostavan i zanimljiv način stručna istraživanja predstavlja širokom čitateljstvu, a znanstvenoj javnosti može biti zanimljiva zbog pristupa i širine tema koje obrađuje. Strogu znanstvenu akribičnost, opet, nadoknađuju dijelovi teksta sasvim nesputanog rukopisa, otvoreno spontani, bezrezervno napisani, simpatično podrugljivi, pa i ludički, koji svojom elastičnošću odlaze s one strane znanstvenoga pisma, tvoreći mu dobrodošao kontrast.“
doc. dr. sc. Ivan Basić, recenzent (Odsjek za povijest, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu)

„Od Boke već u pravilu dobivamo životno uvjerljiv i književno gust autorski iskaz koji plijeni kako suverenošću poznavanja teme, tako i samosvojnošću stila.“
Damir Pilić, književnik i novinar

Jasen Boko

Jasen Boko diplomirani je profesor književnosti i dramaturg. Radio je u Slobodnoj Dalmaciji kao novinar-komentator, urednik kulturne rubrike i kazališni i književni kritičar. Nakon toga bio je samostalni umjetnik, kao slobodni pisac, da bi od prosinca 2012. u Drami splitskog HNK bio prvo ravnatelj, a zatim dramaturg i producent. Godine 2023. Napušta HNK i opet je u vodama slobodnjaka. U tridesetak godina pisanja za scenu napisao je dvadesetak drama izvedenih na scenama Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije u četrdesetak profesionalnih produkcija. Više radio drama i adaptacija izvedeno mu je u Dramskom programu Hrvatskog radija, surađuje i na Hrvatskoj televiziji i Hrvatskom radiju. Dramski program HTV-a na jesen 2017. po njegovu scenariju prikazao je četverodijelnu biografsku igrano–dokumentarnu seriju TIN – 30 godina putovanja. Za svoj književni rad nagrađivan je s više nagrada (Kiklop, Marin Držić, Mali Marulić…) Kao dramaturg surađivao je na više od dvadeset kazališnih projekata u Hrvatskoj i Sloveniji, preveo je više dramskih tekstova s engleskog jezika. Bio je predavač kolegija Primjeri iz dramske književnosti, Lutkarstvo i scenska kultura te Scenska kultura na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Objavio je 17 knjiga: Kazališni sat i druga drama izdan je 1995., a 2002. izašao je njegov izbor iz hrvatske drame devedesetih Nova hrvatska drama, koji uz sedam odabranih drama donosi i opširan predgovor. Tin, biografija Trideset godina putovanja, romansirani je životopis Tina Ujevića koju je napisao 2005., a drugo, dopunjeno izdanje objavljeno je 2017. Zbirku putopisa Peta strana svijeta, izdao je 2006., a 2007. objavio je knjigu teatroloških radova Zapisi iz kazališnog (su)mraka. Na Putu svile (kako nam je lagao Marko Polo) putopis o putovanju legendarnom rutom lokalnim prijevozom, objavio je 2009. (drugo, dopunjeno izdanje 2024.), a Priče iz muzeja namijenjene su mlađoj publici (2010.). Kazalište ilustriranu knjigu za djecu objavio je Srbiji 2012. (prevedena na azerbajdžanski, turski i španjolski, a objavljena je i u Hrvatskoj), a Tragovima Odiseja (2012.) provokativan je putopis koji istražuje suvremeni Mediteran i ulogu Odiseja u europskoj kulturi, te donosi neočekivana otkrića o mjestima po kojima je putovao itački kralj. Godine 2013. u Beogradu mu je objavljena knjiga Putovanje za početnike. Godine 2014. iz tiska je izišla Za Aleksandrom Velikim u srce Azije (Zapisi iz zemalja gdje mitovi još žive). Slijede biografija Dioklecijana objavljena 2016., Latinskom Amerikom uzvodno – za Che Guevarom od Patagonije do Kube (2019.), Život i smrt uz svetu rijeku – Gangesom od Himalaje do Bengalskog zaljeva (2020.) i dvije slikovnice: Djeca Titicace (2021.) i Djeca Kalaša (2023.).

Intenzivno putuje i objavljuje priče, reportaže i knjige s putovanja, a često vodi i organizirane ture. Kao putnik, putopisac i promotor kulture putovanja održao je stotine predavanja o svojim knjigama i putovanjima na brojnim skupovima i festivalima u više zemalja i čest je gost u medijima.

Jasen Boko, o sebi: Raduje me činjenica da sam puno toga stigao u ovih svojih šest desetljeća. Radio sam u rudnicima zlata u Australiji i tvornici ribe na norveškom sjeveru, brao maline u Quebecu, studirao u New Yorku, autostopirao u Burmi i Iranu, penjao se po Himalaji, kupao u Titicaci, nosio eksploziv u kamenolomu, rušio ostarjele dimnjake u tvornicama, spuštao se niz kanjone… Ima još: putovao sam Putem svile lokalnim prijevozom, susreo se s Odisejom na Mljetu (dobro, ovo zamalo), tražio Aleksandra među talibanima u Afganistanu, Dioklecijana u Turskoj, Che Guevaru širom i poprijeko Južne Amerike, slavenske korijene u pontsko-kaspijskim stepama… Džipom sam istraživao Balkan, plovio Gangesom i Mekongom, penjao se slobodnim stilom u ekstremnim stijenama, putovao, putovao, putovao…

Donedavno okorjeli solo putnik posljednjih godina popuštam: osmišljavam i vodim ture za Hrvatski klub putnika u Indiju, Šri Lanku i po Balkanu.

Po zanimanju, barem onom u duši, sam – nomad.

Moglo bi vas zanimati

×

Dioklecijan

Jasen Boko

13.14 €
Dodajte u košaricu